Politica

Din nou dispute pe tema banilor de echilibrare a bugetelor locale cu bani de la județ. PNL a ”corectat”, PSD a vrut egal la toată lumea

An de an, în decembrie, Consiliul Județean Timiș împarte către bugetele locale sumele de bani primite din cotele de TVA și alte surse. Și în fiecare an toată lumea se ceartă cu toată lumea legat de modul de împărțire a banilor. Acum, totul a pornit de modul în care guvernul Ciolacu a alocat bani de la buget către localitățile din Timiș. Cei de la PNL au spus că banii au fost alocați în valori mai mari către UAT conduse de social-democrați, așa că a decis să … corecteze, prin bugetul alocat pentru echilibrarea bugetelor locale. De aici a apărut scandalul.

Cei de la USR și de la PSD au cerut alte criterii de alocare, devenind din nou de actualitate criteriul egal pentru toată lumea.

Singurul criteriu de împărțire a banilor este cel politic. Sunt 37 de UAT care sunt la PNL și celelalte care au venit la PNL, dar și o epurare în interiorul PNL. Primarii dizidenți, care nu au susținut actuala conducere nu se află pe listă. Și noi susținem propunerea colegilor de la USR și considerăm că ar fi oportun să distribuim această sumă în mod egal către toate UAT din Județul Timiș. De când sunt parte din consiliul județean, niciodată nu am văzut să fie distribuite atât de fățiș sumele către UAT cu culoarea potrivită.”, a spus Alexandru Iovescu, șeful consilierilor județeni PSD.

De cealaltă parte, Alin Nica, președintele CJT și al PNL Timiș, a spus că prin alicarea efectuată de la județ s-a încercat o corectare a situației neplăcute apărute prin alocarea banilor preferențial spre primăriile PSD.  

Spuneți că sunteți oripilați de modul în care se repartizează aceste sume. Vreau doar să vă citesc câteva sume din alocarea guvernului. Ceea ce facem noi, pentru că sunt sume mici, sunt doar o minimă reparație față de ceea ce a făcut guvernul Ciolacu, prin alocările din fondul de rezervă. Primăriile PSD au primit în medie 600.000 de lei, iar primăriile PNL în medie 350.000 de lei, adică la jumătate. Faptul că acum alocăm sume de 40 – 50.000 de lei către primării, e mult mai puțin decât ceea ce a făcut guvernul prin fondul de rezervă. Așa că, permiteți-mi ca măcar primăriile care au luat, conform hotărârii de guvern, fără excepție toate primăriile care au luat cel mai puțin primesc acum sume de 40 – 50.000 de la consiliul județean. Așa cum spune numele acestei hotărâri, ”de echilibrare”, asta facem, să echilibrăm ceea ce s-a dezechilibrat prin hotărârea de la guvern, indiferent de partid”, a fost poziția lui Nica.

Până la urmă, cu vot la limită, proiectul a trecut de plenul CJT, banii urmând să plece spre UAT din județ așa cum s-a cerut de inițiatorii proiectului. 

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: Bani CJT

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

5 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

9 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

9 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

10 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

10 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

10 ore ago