Economic

Specialiștii în imobiliare au făcut estimări: nu așteptați ca prețurile proprietăților să scadă

Specialiștii de pe piața imobiliară sunt optimiști și estimează că prețurile proprietăților nu vor scădea anul viitor, așa cum s-a întâmplat și în acest an. Așadar, nu vă așteptați nici în 2024 să aibă loc o asemenea scădere. La Timișoara, estimările arată un preț de 1.500 de euro pe metru pătrat de locuință.

Anul 2023 a fost presărat cu provocări atât pentru cumpărători, cât și pentru jucătorii activi pe piața rezidențială, dar cu siguranță putem spune că a fost un an de revenire după un 2022 dificil, spun cei de la Imobiliare.ro. În ciuda inflației, a dobânzilor ridicate și a stării generale de instabilitate, prețurile solicitate la vânzare nu au scăzut și, în lipsa unor dezechilibre macroeconomice majore, nici în 2024 nu vor ajunge să scadă. Segmentul închirierilor poate fi considerat “vedeta” pieței rezidențiale, după o evoluție spectaculoasă în 2023. Interesul pentru chirii a crescut semnificativ, pe fondul dificultăților întâlnite pe piața de creditare de către unii dintre potențialii cumpărători, iar proprietarii l-au valorificat prin majorări ale prețurilor.

“Anul 2023 a surprins. Performanțele pieței rezidențiale au reușit să depășească și cele mai optimiste așteptări. Prețurile au rezistat presiunii. Oferta a scăzut puternic. Cererea a crescut cu până la 40% pe anumite segmente. Iar numărul tranzacțiilor a crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului. Dacă dobânzile continuă să scadă către un nivel și mai confortabil, vom avea toate condițiile de piață îndeplinite pentru ca anul 2024 să fie unul de revenire puternică a segmentului rezidențial. Românilor care au o nevoie imobiliară, își permit să cumpere, dar încă așteaptă o scădere dramatică a prețurilor locuințelor, le sugerăm să reanalizeze datele și să ia în considerare o achiziție în 2024”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În ceea ce privește piața din Timișoara, interesul ”imobiliar” se menține puternic.

Aproximativ 38.300 de potențiali cumpărători și-au căutat, în 2023, un apartament sau o casă în Timișoara pe Imobiliare.ro. Acesta este cel mai mare număr de potențiali cumpărători înregistrat în centrele regionale, după București. Mulți dintre aceștia par să tatoneze, mai degrabă, piața în așteptarea momentului în care dobânzile vor ajunge la un nivel și mai confortabil pentru a face pasul spre achiziție. Un avans cu 20% s-a înregistrat și la nivelul cererii pentru locuințele de închiriat.

Oferta a urmat tendința de scădere apărută și în celelalte orașe mari, în timp ce prețurile au avansat ușor. Proprietarii și dezvoltatorii au solicitat, în medie, 1.500 euro/mp util pentru apartamentele scoase la vânzare anul acesta și 360 euro/lună pentru locuințele cu 2 camere listate la închiriere. Timișoara se menține, astfel, unul dintre cele mai accesibile orașe mari din țară pentru chiriași.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

O oră ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

17 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

18 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

18 ore ago