Social

Angajatii Arhivelor Naționale protestează faţă de inechitățile salariale dintre serviciile județene şi aparatul central

Angajatii Arhivelor Naționale, din peste 20 de județe, au declanșat începând cu data de 16 mai 2024 proteste spontane prin care și-au manifestat profunda nemulțumire față de inechitățile salariale dintre serviciile județene ale Arhivelor Naționale și Aparatul Central.

 Funcționarii publici din cadrul structurilor teritoriale ale Arhivelor Naționale, organ de specialitate al administației publice centrale aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, au fost discriminați prin încadrarea greșită pe Legea 153/2017, au fost uitați la adoptarea OUG 128/2023 ( prin această ordonanța s-au reglementat situații asemănătoare existente la alte instituții publice), au fost refuzați când au solicitat reîncadrarea conform Deciziei ICCJ Nr. 80/2023 în care se recunoștea echitatea salarială.

Există o diferență de salariu de minim 1.000 lei între angajații din teritoriu și cei din Aparatul Central care au aceleași funcții, fișe de post și desfășoară aceleași activitați. Paradoxal, spre deosebire de funcționarii publici, angajații ca personal contractual au același salariu fie că sunt din teritoriu, fie că sunt la centru, încadrarea fiind tot pe Legea 153/2017.

Din luna ianuarie 2024 s-au făcut demersuri pentru eliminarea discrepanțelor salariale dintre funcțiile din administația publică centrală și cele din unitățile teritoriale. Nefiind organizați într-un singur sindicat și neavând nicio susținere oficială memoriile care au fost depuse la Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Interne au fost semnate sub forma

“ Cei 358 de angajați…”, anexându-se la memorii 358 de semnături. În urma discuțiilor avute cu parlamentari din teritoriu s-a reușit depunerea unui amendament la Senat la legea de aprobare a OUG 128/2023 prin care să fie incluși în această ordonanță alaturi de alte instituții publice. Această lege cu nr. Plx 67/2024 a fost aprobată de Senat începând cu data de 19.02.2024, dar a rămas blocată la Camera Deputaților din data de 26.02.2024, fiind pusă de patru ori, pâna acum, pe ordinea de zi la ultima comisie și nediscutându-se niciodată.

Acțiunile de protest nu vor înceta pâna la eliminarea inechităților și discriminărilor salariale. Angajații din Arhivele Naționale – Serviciul Județean Timiș, au avut şi ei mai multe acţiuni de protest.

“În pofida eforturilor depuse încă de la începutul anului și a demersurilor legale inițiate, cerințele pentru o salarizare echitabilă și respectarea drepturilor legitime ale salariaților din serviciile județene ale Arhivelor Naționale nu s-au finalizat printr-un act normativ. Acțiunea noastră este concepută ca un prim semnal pentru guvernanți. Protestele vor continua până când DREPTURILE NOASTRE vor fi recunoscute și NEDREPTATEA SALARIALĂ va fi înlăturată”, au transmis angajaţii din Arhivele Naționale – Serviciul Județean Timiș

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Elena Lasconi intră în competiţia pentru preşedinţia USR. Dominic Fritz s-a retras din cursă

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, i-a anunțat pe un grup intern pe colegii săi de partid…

5 ore ago

Au băut bine, apoi şi-au băgat prietenii în spital, după ce au făcut accidente

Două accidente asemănătoare, în care au fost implicaţi şoferi care au băut zdravăn, apoi s-au…

6 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei

În zilele următoare se va efectua spălarea rețelei de distribuție și a rezervoarelor de înmagazinare…

6 ore ago

CJ Timiș vrea instalarea de panouri solare pentru energie pe noua clădire a Direcției de Asistență Socială din Lugoj

În prima ședință de plen de după lupta electorală de duminică, consilierii județeni timișeni au…

9 ore ago

La Pasajul Solventul a fost finalizată rampa specială, destinată amplasării viitorului cheson

Constructorul care se ocupă cu realizarea pasajului Solventul a reușit să mai bifeze o nouă…

10 ore ago

Un timişorean s-a impus în etapa naţională de Super Rally

Pilotul timişorean Leo Borlovan, la bordul unui monopost Funyo, a obţinut cel mai bun timp…

11 ore ago