Klaus Vaterland

Timișoara, de la Caravaggio la Angus Young

Știu persoane pentru care Nicolae Robu însemna o cale mai scurtă pentru revenirea fotbalului timișorean, dar nu numai fotbalul a fost un cârlig în primele două mandate ale fostului primar. Nicolae Robu ne-a promis că dacă el ar fi fost administrator șef al orașului sigur am fi avut în urbe un mega concert cu AC/DC sau Metallica, dacă bani de Rolling Stones n-ar fi avut primăria. N-a fost să fie și aș fi dat câteva zile din viață dacă și Dominic Fritz i-ar fi dat câteva din mandatul său, pentru a vedea dacă s-ar fi împlinit acel concert promis de Nicolae Robu.

Pentru că viața bună nu înseamnă doar refacerea de bulevarde, pasaje noi și restructurări de societăți de termoficare ori de transport. Categoric, ne-ar merge și mai prost fără aceste realizări, dar puțin sport, cultură, distracție amestecate ar fi ingredient care să dea o altă lumină unui mandat de primar sau demnitar local, cum ar fi președintele Consiliului Județean Timiș. Cei doi mari cheltuitori din bugetul adunat de la noi, contribuabilii, primăria și CJT, au făcut ca anul Capitale Culturale Europene să nu fie atât de rău cum se așteptau unii. 

Ba chiar a fost unul bun prin aportul lui Alin Nica (ex-PNL, Forța Dreptei), președintele în funcție, dar nereales în 9 iunie pentru un nou mandat la șefia CJT. Administrația județeană a finanțat printre alții expoziția Brâncuși, a lui Victor Brauner, a festivalului de jazz și alte acțiuni de mare efect în 2023. Luat de valul succesului, Alin Nica a promis artă vizuală de calitate și pe mai departe, iar de aici până la aducerea unei expoziții Caravaggio în Timișoara n-ar mai fi fost decât un pas.

Bănuiesc că nimeni nu-i mai poate reproșa lui Alin Nica neaducerea lui Caravaggio, de vreme ce el nu mai este la conducerea CJT. Iar cum Alfred Simonis (PSD), ales președinte la Județ în 9 iunie, nu a promis Caravaggio iubitorii de artă se pot întreba ce viitor va avea muzeul de artă din Timișoara. Va reveni la vremurile de dinainte de Brâncuși sau va atrage vizitatori și turiști prin expoziții de forță și în anii ce vin?

Președintele Alfred Simonis a fost ales la sate și orașele mici ale Timișului, dar n-a fost ales în Timișoara. Cu toate acestea, promite mult, de la stadion și spitale la restaurare de patrimoniu cultural și până la explozia în fotbal. Nu l-a m întrebat noi, dar bănuiesc că în campanie ne-ar fi promis și el o expoziție Caravaggio. Dacă nu Caravaggio și AC/DC, măcar Salvador Dali și Rammstein, dacă nu Real Madrid și Manchester City, atunci CFR Cluj și Rapid București.

Mesajul noilor sau mai vechilor administratori de la Municipiu și Județ ar trebui să ne arate dacă se vrea. Dacă am strălucit un anul Timișoara CCE2023 și revenim la cenușiul cotidian sau vrem să ne obișnuim cu excelența, indiferent de numele celor trimiși de partide în fruntea comunității?

 

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

La 19 ani, pe tabloul principal la Wimbledon, după ce a trecut trei tururi de calificare. Bravo, Anca Todoni!

Anca Todoni va evolua pentru prima dată în carieră pe tabloul principal al unui turneu…

7 ore ago

Viitoarea echipă de la conducerea CJ Timiş s-a închegat. PSD trebuie să reînfiinţeze un post desfiinţat de… PSD

Nu a fost stabilit oficial, dar Alin Popoviciu (PNL) şi Alexandru Iovescu (PSD) vor fi…

8 ore ago

Timişorenii de la naţională cu care ne mândrim: Deian Sorescu şi Marius Marin

Suntem în plin campionat european şi din fericire România a mers mai departe în faza…

11 ore ago

Anunțul normalității. Echipele primăriei dau că mătura și cosesc iarba pe străzi și în parcuri, la locurile de joacă

Municipalitatea timișoreană dorește să anunțe cetățenii că în perioada viitoare echipele cu care are contracte…

11 ore ago

Rovinieta se va putea cumpăra și de pe ghiseul.ro

Șoferii care folosesc drumurile naționale din România vor avea acum la dispoziție o nouă modalitate…

11 ore ago