Casa de Pensii îi sfătuiește pe pensionari: aveți grijă pe ce adeverințe dați bani

Recalcularea pensiilor de vârstă poate aduce beneficiarilor sume suplimentare, odată cu includerea la calculare a sporurilor și bonusurilor cu caracter nepermanent încasate de angajați anterior anului 2001. Dar, pentru ca acestea să fie luate în considerare de cei de la Casa de Pensii trebuie prezentate adeverințe, care sunt furnizate de societățile de arhivare, desigur contra cost. Totuși, aveți grijă pe ce adeverințe dați banii!

Conform noii legislații, la recalculare se iau în seamă sporurile cu caracter nepermanent, care nu erau luate în calcul înainte, dar pentru care s-au plătit contribuții. Aici ne referim la al 13-lea salariu, bonusuri de performanță, premii, formele de retribuire în acord sau cu bucata, premii, prime.

Dar pentru aceste sume este necesară prezentarea de adeverințe în vederea recalculării pensiei. Acestea se află în arhivele societăților unde au fost acordate, iar cea mai mare parte a acestor arhive au fost predate pentru arhivare la societăți de specialitate. Iar obținerea arhivelor presupune plata unor taxe către arhivari. Vestea bună e că după 2001 datele există deja la Pensii, deci aveți grijă, nu solicitați arhive pentru perioada după acest an, pentru că veți plăti sume suplimentare degeaba.

„Este foarte important ca oamenii să știe ce conține Anexa 14 și să știe fiecare ce sporuri le-au fost luate deja în considerare. Doar pentru cele necuprinse în dosarul lor să ceară adeverințe, astfel încât acestea să le fie de folos, mai ales că la firmele de arhivare trebuie plătit pentru ele. Or, dacă cer o adeverință pentru un spor care le-a fost acordat deja, aceasta nu mai este luată în considerare. Și au plătit degeaba”, a declarat Mircea Cristian, directorul Casei Județene de Pensii Timiș.

Lista sporurilor poate fi găsită în Anexa 14 a legii, și e una lungă. Lista poate fi consultată online, pe pagina de internet a Casei de Pensii Timiș, aici.

În considerare vor i luate sumele reprezentând: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale; premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate; al treisprezecelea salariu; formele de retribuire pentru orele suplimentare realizate peste programul normal de lucru; sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor; indemnizațiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut un caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Dar, conform legii, acestea se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverința întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege, după cum se spune în Anexa nr. 14.

De asemenea, dacă pensionarii au mai solicitat o dată la Pensii majorarea sumei cuvenite, dar sporurile respective nu au fost luate în considerare, adeverințele există în dosar, nu mai trebuie aduse încă o dată.

Cei care au avut sporuri tip nepermanent și le-au adus la noi când exista Comisia de contestații, unii au mers și în instanță, nu mai au pentru ce să aducă aceste adeverințe, chiar dacă nu le-au fost recunoscute. Ei să știe că au la dosar aceste adeverințe și vor fi valorificate”, a mai spus directorul Casei de Pensii Timiș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Zona Antenelor se transformă total. Vor fi locuințe, birouri și spații comerciale, dar și școli, grădinițe, drumuri și un centru cultural modern/FOTO

Primăria Timișoara a pregătit o nouă strategie pentru una dintre cele mai interesante noi zone…

19 minute ago

Primul mare test al tandemului Blaga – Pirtea. Va valida Bucureştiul lista de parlamentare a PNL Timiş aşa cum s-a votat la Timişoara?

La începutul lunii martie, prin vot unanim, Comitetul Director Judeţean (CDJ) al PNL decidea că…

25 de minute ago

Traficul feroviar pe ruta Timișoara Nord – Arad e blocat. Un vagon a deraiat

Un incident petrecut în Halta Șagu, din Arad, a blocat circulația feroviară pe ruta Timișoara…

O oră ago

Arădean scandalagiu, încătușat după ce a sărit pe mașina Poliției Locale la Gara de Nord

Polițiștii locali aflați în patrulare aseară, â în jurul orei 23.30, pe Bdul Republicii, au…

O oră ago

Toamna aduce la Muzeul Apei un program plin de activități pentru copii și tineri

La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii au pregătite în lunile următoare o serie…

O oră ago

Începe Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”. Noii studenți au parte de momente dedicate lor

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) organizează, în perioada 23 - 29 septembrie, Săptămâna de…

O oră ago