Primăria Timişoara

Timișoara primește 249 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, pentru înlocuirea rețelei primare de termoficare a orașului

Ministerul Energiei a aprobat solicitarea Primăriei Timișoara de susținere financiară, din Fondul de Modernizare, a înlocuirii conductelor din sistemul de termoficare a Timișoarei. Astfel, aproape 249 de milioane, din valoarea totală a contractului, de 368 de milioane, vor fi fonduri nerambursabile europene.

Cererea de finanțare a fost depusă de municipalitate pentru înlocuirea a 13 km din rețeaua termică primară a orașului.

Lucrările de modernizare a rețelei vizează îmbunătățirea semnificativă a serviciilor de termoficare, prin reducerea pierderilor, a numărului de întreruperi și avarii, precum și a costurilor de exploatare și mentenanță. Investiția municipalității include reabilitarea a 13,439 km de rețele termice primare și lucrări la infrastructura conexă, în zonele CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex Studențesc, Circumvalațiunii, Fabric – Modern și Bucovina.

Fără fonduri europene aceste investiții ar fi extrem de dificil de făcut doar din bugetul local. Mă bucur că am reușit să atragem acești bani pentru Timișoara și mulțumesc echipei pentru efort. Cu cele 50 de milioane de euro continuăm modernizarea sistemului de termoficare centralizat. E vorba de țevi care nu au fost schimbate de decenii. Atât aceste lucrări de schimbare a rețelei, precum și cele de termoizolare a blocurilor sunt un pas important pentru un confort sporit în casele timișorenilor, facturi mai mici, și pierderi mult reduse. Avem tot mai multe familii care ne spun că simt deja diferența în bine. Sunt încrezător în viitorul sistemului de termoficare din Timișoara”, a declarat primarul Dominic Fritz

Proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană etapa III. Lot 1” are o valoare totală de 368.519.266 lei cu TVA, din care 248.820.000 lei reprezintă valoarea nerambursabilă.

Odată cu aprobarea cererii de finanțare, investiția Primăriei a intrat în etapa precontractuală. Municipalitatea are încă o cerere de finanțare la Ministerul Energiei, pentru instalarea unei turbine sau a unor motoare de înaltă eficiență pentru producție de energie termică în sistem de cogenerare.

Municipalitatea Timișoara derulează un ambițios program de modernizare a sistemului vechi și ineficient, care, ani de zile, a generat pierderi uriașe de agent termic dar și de sume de bani. În 2023, municipalitatea a finalizat înlocuirea a 29 de kilometri de rețea secundară și primară și modernizarea a 25 de puncte termice din oraș.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Frumusețea și eleganța femeii Belle Epoque vor fi prezentate într-o expoziție MNaB Timișoara

O nouă expoziție de excepție, care va cuprinde piese din mai multe colecții, va fi…

28 de minute ago

Alin Nica despre susţinerea lui Mircea Geoană: „Trebuie să duc cei 109 mii de votanţi ai mei într-un proiect câştigător”

Deşi încă membru al formaţiunii Forţa Dreptei, preşedintele în exerciţiu al CJ Timiş, Alin Nica,…

30 de minute ago

Cosmin Şandru: “Protocolul, cel puțin neinspirat, cu PSD la Consiliul Județean Timiș, trebuie denunțat cât mai repede.”

Deputatul PNL Cosmin Şandru afirmă că este cazul ca în Timiș liberalii să demareze negocieri…

50 de minute ago

Carduri de transport public false, propuse pentru cumpărare la Timișoara. Imaginea primarului e folosită în reclama înșelătoare

Societatea de Transport Public Timișoara avertizează că pe internet au apărut tentative de înșelare a…

2 ore ago

Emoții europene. CSM Lugoj debutează în Challenge Cup

Prim-divizionara de volei CSM Lugoj nici nu a apucat să se bucure de victoria de…

2 ore ago

“Singurul candidat care poate să joace o festă sistemului de putere din România este Elena Lasconi.” Interviu cu Cătălin Drulă (II)

Continuăm cu a doua partea a interviului cu Cătălin Drulă, fost preşedinte al USR şi…

3 ore ago