Opinii

Robu a cerut, „Gurul” i-a împlinit voia: a găsit „duşmanii poporului”. De ce avem nevoie de istorie în şcoli

„Din punctul meu de vedere, în prima zi oficială, toată reţeaua Soros va fi interzisă personal de către mine. (…) Se cunosc, îi ştim deja”, s-a adresat, ritos, “preşedintele ales” naţiunii, duminică seara la “televiziunea poporului” în cadrul emisiunii ”Marş, mă!”. Este exact acea “reţea” pe care o dorea “demascată” şi fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu. Iată că “Mesia” deja o ştie şi mai are nevoie doar de votul românilor pentru ca “reţeaua” să fie interzisă, iar membrii ei probabil arşi pe rug în pieţele publice, în urletele de bucurie ale poporului. Fiindcă – nu-i aşa? – problema României de astăzi şi toate nenorocirile ne-au fost aduse de Soros.

A fost o mare dezbatere publică, în ultimele săptămâni, privind predarea Istoriei în liceu. Personal, cred cu tărie că această materie trebuie predată, şi nu doar Istoria României, ci şi cea a lumii. Poate chiar mai multe ore pe săptămână. Şi nu doar pentru deja clişeul “Cine își uită trecutul este condamnat să îl repete.” (George Santayana). Dar un om educat, şi la educaţie mă refer şi la cunoştinţe istorice, este mult mai greu de manipulat cu teorii ale conspiraţiei şi fake news-uri.

Cunoaşterea istoriei reale îţi va arăta că toate fenomenele, toate evenimentele petrecute de-a lungul timpului pot fi explicate şi fără teorii ale conspiraţiei. În lipsa cunoştinţelor de istorie, prea mult se cade pradă unor astfel de bazaconii, iar potrivit unor statistici, la nivelul Europei, românii sunt pe primul loc în privinţa acceptării teoriilor conspiraţiei. Sigur, vorbesc aici de istoria reală, nu de o înşiruire de mituri, fără legătură cu realitatea, aşa cum din păcate s-a predat mult timp. Culmea, şi aici avem mari caraghioslâcuri, printre cei care s-au revoltat că Istoria nu se va mai preda fiind mulţi dintre cei convinşi că maculatura lui Pavel Coruţ este istorie.

Şi mai important, cunoscând istoria ne putem apăra de monştri, falşi profeţi şi dictatori. Istoria te învaţă că orice dictator şi-a început cariera prin a depista un “duşman al poporului”, asupra căruia să se reverse furia populară. La comunişti duşmanii erau de clasă, la nazişti de rasă. Din cauza şi doar din cauza acelui duşman, poporul suferă. Lenin i-a depistat în culaci (un fel de ţărani mai înstăriţi, chiaburii de la noi) şi în burghezi. Culacii au fost spânzuraţi în public la ordinul expres al lui Lenin.

În schimb, Hitler a găsit “duşmanii” iniţial în evrei, apoi ţigani, slavi, dar şi homosexuali. Vă aminteşte de ceva? Iniţial, ordinul lui Hitler, în 1933, a fost boicotarea magazinelor evreieşti. Abia cinci ani mai târziu venea “Noaptea de cristal”, respectiv, pogromul împotriva evreilor.

Exact pe acelaşi calapod, săptămâna trecută, “Gurul” cerea boicotarea marilor magazine deţinute de străini din România, magazine care sug sângele poporului. Tot pe aceeaşi linie e şi povestea cu “reţeaua Soros”, dar şi cea cu homosexualii. “Duşmanul” a fost din nou găsit. Evreii (personificaţi prin Soros), străinii în general şi cei care sunt oarecum altfel. Mai trebuie acum doar să-l urmăm pe cel care ne-a deschis ochii. Cum? Votându-l. Aşa cum a fost votat şi Hitler, care a preluat puterea în urma unor alegeri. Atât Hitler, cât şi Mussolini, realmente au fascinat, chiar hipnotizat masele, pe fondul unor greutăţi prin care treceau Germania şi Italia, după primul război mondial. La fel, şi Hitler şi Mussolini şi Stalin şi Mao se adresau doar poporului, exact cum îi imită acum nătângul.

Deşi traversează cea mai bună perioadă din istorie, şi în România sunt mari probleme, cauzate în primul rând de nişte politicieni aroganţi şi dispreţuitori. Furia populară este, în mare parte, motivată. Dar asta nu înseamnă că trebuie să urmezi un aşa-zis providenţial, scăpat din balamuc. Istoria îţi va spune că astfel de experimente te pot costa mult şi pe o lungă perioadă de timp.

Sunt unii care spun că, din punct de vedere economic, dictaturile au adus prosperitate. Poate pentru o scurtă perioadă de timp, după ce ai confiscat averile “duşmanilor”. Pe temen mediu şi lung dictaturile înseamnă izolaţionism şi autarhie, care duc la sărăcie lucie. Exemplele la îndemână, Coreea de Nord şi Venezuela. De aceea, istoria trebuie studiată în şcoală, iar dacă s-ar preda şi la modul critic ar fi şi mai bine.

Apropo de istoria relativ recentă şi teorii ale conspiraţiei. Singurul moment din întreaga istorie a omenirii în care întreaga planetă s-a solidarizat s-a întâmplat în iulie 1969, atunci când omul a ajuns pentru prima dată pe Lună. Ce spune gurul maselor lobotomizate despre acest eveniment astral pentru omenire? “Zic unii că a ajuns omul pe Lună. Eu nu cred, sunt sigur că nu a fost așa. Este o altă manipulare, dar asta e altă temă. Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună. E o dovadă că după ce au fost prin ‘70, n-a mai fost nimeni pe lună”, a cuvântat Mesia. Dincolo de întâlniri cu extratereştri, chiar un asemenea specimen să reprezinte România în calitate de preşedinte? Chiar nu învăţăm nimic din istorie?  Dacă mâine ne spune că Pământul este plat? Pardon, am înţeles că ar fi spus şi asta…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Drogat și fără griji la volan. Dar și fără permis, într-o mașină fără asigurare și cu o parteneră care avea și ea substanțe

Surpiza de la miezul nopții. Ieri, în jurul orei 00:00, polițiștii Biroului pentru Centrul Universitar…

22 de minute ago

La Timișoara va fi lansată o campanie de combatere a căpușelor și țânțarilor

Primăria Timișoara anunță lansarea unei campanii de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor…

O oră ago

Supercupa a venit în Banat, iar SCM USV Timișoara este singura echipă care a cucerit toate trofeele posibile din rugby

Cheia succesului, forța colectivă. SCM Timișoara s-a încoronat în weekend cu Supercupa României, după o…

3 ore ago

Criteriile alegerii unui smartphone în 2025: ce contează cu adevărat pentru consumatori

În 2025, alegerea unui smartphone nu mai este doar o simplă decizie bazată pe preț…

4 ore ago

Eveniment de tradiție. UPT organizează Zilele Carierei

Așteptarea a luat sfârșit. Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră…

4 ore ago

Sportivii timișoreni și-au luat partea leului la spectaculoasa etapă a II-a a Circuitului Profesionist de Padel/FOTO

Trei zile de spectacol total la Padel Center cu sute de jucători din țară, dar…

5 ore ago