Social

Banatul, parte din mișcarea globală de recunoaștere a gastronomiei ca patrimoniu cultural

Barcelona a găzduit recent primul World Gastronomy Summit, organizat de IGCAT și Guvernul Cataloniei, eveniment care a reunit lideri internaționali, reprezentanți ai instituțiilor culturale, experți, chefi și vizionari din întreaga lume. Tema centrală a summitului a fost recunoașterea hranei ca expresie a culturii, patrimoniului și identității și a adus în atenție un adevăr profund: gastronomia nu este doar despre gusturi, ci despre cine suntem și cum alegem să ne păstrăm moștenirea vie.

La acest eveniment, Banatul a fost reprezentat de Simona Neumann, director general al Visit Timiș (Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș) și coordonator al proiectului Banat – Regiune Gastronomică Europeană 2028. Participarea sa a subliniat faptul că Banatul, cu diversitatea sa culinară și tradițiile sale autentice, face parte din această conversație globală despre viitorul gastronomiei.

Summitul a oferit exemple inspiraționale din regiuni ale lumii din Europa, Asia, America de Sud, zona Pacificului, Africa și America de Nord, toate unite de dorința de a proteja biodiversitatea, de a educa noile generații și de a pune în valoare gastronomia ca resursă culturală esențială. Declarația finală adoptată la Barcelona solicită recunoașterea oficială a hranei ca expresie culturală în agendele mondiale până în 2050, un angajament care deschide noi perspective pentru comunități și regiuni
.
„Banatul se alătură acestei platforme cu responsabilitate și încredere. Candidatura noastră pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028 reprezintă o oportunitate de a arăta lumii că, aici, mâncarea înseamnă tradiție, identitate și, mai ales, oameni. Este un pas esențial pentru consolidarea brandului regional și pentru implicarea comunităților noastre într-un dialog european și global despre patrimoniul culinar”, a declarat Simona Neumann.

Prin participarea la acest summit, Banatul își confirmă poziționarea ca actor activ în rețeaua internațională a regiunilor gastronomice, care consideră că diversitatea culinară este o resursă de identitate și inovație.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Drumul expres Lugoj – Drobeta Turnu Severin are asigurată finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate

Defuncta A6, devenită între timp drum expres, care va lega Drobeta Turnu Severin și Lugoj,…

4 ore ago

Antrenorul SCM USV este… top! Mugurel Preda, ales cel mai bun tehnician din țară

Mugur Preda a fost desemnat antrenorul anului, în ancheta organizată de Federația Română de Rugby.…

4 ore ago

Povestea care trebuie spusă la fiecare Crăciun: atunci când gloanțele au tăcut, inamicii au devenit prieteni! Și au jucat fotbal…

În 1914, chiar în mijlocul groazei Primului Război Mondial, s-a întâmplat ceva aproape de necrezut:…

6 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timişoara

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2025 Iubiți frați și surori în Cristos! Să-L așteptăm,…

9 ore ago

Scrisoarea Pastorală de Crăciun a Preasfinţitului Părinte Ioan, episcopul greco-catolic de Lugoj

† IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația Scaunului apostolic al Romei și voința Sinodului Bisericii…

10 ore ago

Pastorala de Crăciun a IPS Ioan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

10 ore ago