Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara vrea clădirea în care funcţionează rectoratul Universităţii Politehnica. A iniţiat, în acest scop, un proces, spre nemulţumirea rectorului Nicolae Robu, care spune că imobilul a revenit UPT printr-un act de donaţie.
Nicolae Robu spune că preşedintele Camerei de Comerţ, Georgică Cornu, nu face diferenţa între un act de donaţie şi o clădire naţionalizată. „În 15 mai 1945, predecesorii conducătorului de acum ai CCIAT au considerat că merită să doneze această clădire pentru dezvoltarea mediului universitar al Timişoarei. Pentru mine este de neînţeles cum conducerea actuală a CCIAT vrea să rezilieze un act de donaţie benevol şi nu face diferenţa între politica de refacere a patrimoniului uzurpat prin acte al regimului comunist şi această situaţie cu totul specială”, susţine rectorul UPT. Acesta spune, de asemenea, că, deoarece donaţia nu a fost făcută în perioada comunistă, clădirea din centrul Timişoarei nu poate fi revendicată pe baza legilor proprietăţii. „Este şi mai dezamăgitor pentru mine că această revendicare are loc acum, după ce am refăcut acoperişul şi am reparat faţada clădirii. Nu mai spun că am făcut o sală a Senatului cum nu există în România”, continuă Nicolae Robu.
Rectorul UPT este contrazis de Georgică Cornu, care spune că, dacă nu i se face dreptate, vrea să ducă litigiul până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Mi se pare o acţiune pe care eu, în numele camerei de comerţ, o fac în semn de respect, pentru a scoate adevărul la iveală. Actul de donaţie invocat de domnul rector este unul prin care Camera de Comerţ a fost obligată să doneze imobilul către Universitatea de Vest. Acel act nu şi-a produs efectul, aceasta a fost condiţia – atât timp cât nu e folosit pentru scopul donaţiei, din punct de vedere al nostru şi al juriştilor, îşi pierde valabilitatea. Avem şi Cartea Funciară, prin care se văd toate mişcările cu acest imobil”, afirmă preşedintele CCIAT. Acesta mai spune că nu intenţionează să evacueze rectoratului UPT din clădirea respectivă.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…