Categories: EconomicInvatamant

Clădirea rectoratului UPT, revendicată de Camera de Comerţ

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara vrea clădirea în  care funcţionează rectoratul Universităţii Politehnica. A iniţiat, în acest scop, un proces, spre nemulţumirea rectorului Nicolae Robu, care spune că imobilul a revenit UPT printr-un act de donaţie.

Nicolae Robu spune că preşedintele Camerei de Comerţ, Georgică Cornu, nu face diferenţa între un act de donaţie şi o clădire naţionalizată. „În 15 mai 1945, predecesorii conducătorului de acum ai CCIAT au considerat că merită să doneze această clădire pentru dezvoltarea mediului universitar al Timişoarei. Pentru mine este de neînţeles cum conducerea actuală a CCIAT vrea să rezilieze un act de donaţie benevol şi nu face diferenţa între politica de refacere a patrimoniului uzurpat prin acte al regimului comunist şi această situaţie cu totul specială”, susţine rectorul UPT. Acesta spune, de asemenea, că, deoarece donaţia nu a fost făcută în perioada comunistă, clădirea din centrul Timişoarei nu poate fi revendicată pe baza legilor proprietăţii. „Este şi mai dezamăgitor pentru mine că această revendicare are loc acum, după ce am refăcut acoperişul şi am reparat faţada clădirii. Nu mai spun că am făcut o sală a Senatului cum nu există în România”, continuă Nicolae Robu.

Rectorul UPT este contrazis de Georgică Cornu, care spune că, dacă nu i se face dreptate, vrea să ducă litigiul până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Mi se pare o acţiune pe care eu, în numele camerei de comerţ, o fac în semn de respect, pentru a scoate adevărul la iveală.  Actul de donaţie invocat de domnul rector  este unul  prin care Camera de Comerţ a fost obligată să doneze imobilul către Universitatea de Vest. Acel act nu şi-a produs efectul, aceasta a fost condiţia – atât timp cât nu e  folosit pentru scopul donaţiei, din punct de vedere al nostru şi al juriştilor, îşi pierde valabilitatea. Avem şi Cartea Funciară, prin care se văd toate mişcările cu acest imobil”, afirmă preşedintele CCIAT. Acesta mai spune că nu intenţionează să evacueze rectoratului UPT din clădirea respectivă.

Share
Published by
Renate Simion

Recent Posts

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

7 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

7 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

10 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

12 ore ago

Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO

Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred…

13 ore ago

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei.…

16 ore ago