Categories: EconomicSocial

„Românii caută, în primul rând, salarii mari și, apoi, un job stabil atașat de un salariu mare”

Criza a trecut, cel puțin din punctul de vedere al firmelor care se ocupă cu recrutarea de personal. După șocul de la începutul lui 2008, acum, joburile din străinătate sunt cele care le oferă perspective de viitor. Adelina Tîrziu, manager asociat la agenția de recrutare Casablanca Sevices, vorbește despre felul în care arată, acum, piața muncii.


Ce a însemnat criza financiară pentru firmele care au ca obiect de activiate recrutarea de personal?

În prima perioadă a crizei, lucrurile au mers extraordinar de prost. S-au terminat tot felul de contracte, unele s-au reziliat definitiv și, mai mult decât atât, altele nu ne-au fost plătite. Am avut probleme cu Direcția de Finanțe din cauza asta, pentru că noi am eliberat facturi care includeau TVA, iar firmele pentru care am prestat servicii, neplătindu-ne, ne-au făcut să pierdem și mai mulți bani, pentru că achitasem deja TVA-ul. În primul trimestru al anului 2010, tot ceea ce înseamnă servicii de recrutare a început să-și revină. Acum, lucrurile merg bine. Din punctul de vedere al firmei mele, viitorul este promițător. Noi avem și servicii de recrutare de personal pentru exterior. În acest moment, tot ce înseamnă angajat în sănătate, de la asistent medical și până la medici, fizioterapuți, kinetoterapeuți, chiar și cei care acordă îngrijire la domiciliu, apelează la noi. Avem contracte semnate pentru mai multe țări din Europa și vin către serviciile noastre din ce în ce mai mulți.

Putem vorbi de o criză reală a locurilor de muncă sau doar de o criză a salariilor? Asta pentru că, până în 2008, angajatul dicta pe piața muncii din acest punct de vedere.

La început chiar a fost o criză a locurilor de muncă, pentru că și marile companii s-au văzut nevoite să concedieze o parte din personal. De exemplu, și aici mă refer la societățile din domeniul automotive, care au apelat la metoda de leasing de personal, mai întâi au renunțat la acele contracte externalizate. Acum, în 2010, au început să reangajeze, au revenit la nivelul locurilor de muncă de dinainte de criză și își manifestă dorința de a angaja în continuare.

Dacă vorbim de angajați, ce caută aceștia, ce își doresc când vin și solicită un loc de muncă: un job stabil, salariu mare? Mă refer la locurile de muncă din țară.

În primul rând, vor salarii mari și, apoi, un job stabil atașat de un salariu mare! Sunt firme care le pot oferi un job stabil, dar pe un salariu care este, de regulă, minimul pe economie. Cel puțin până acum, oamenii au preferat să rămână în șomaj, pentru că aveau un venit doar puțin mai mic decât cel oferit de angajatori. Din păcate, ne confruntăm și cu o ușoară neseriozitate a românilor vizavi de locul de muncă. Am trimis oameni la job și ei nu s-au prezentat, ceea ce nu a dat deloc bine. Acum se va modifica legislația, în sensul că, dacă refuzi un loc de muncă corespunzător pregătirii tale profesionale, nu mai primești ajutorul de șomaj. Chestiunea este valabilă în țările europene și va intra în vigoare la noi de anul viitor. Există firme, care au apelat și la noi, din domeniul confecții sau automotive care efectiv nu au găsit oameni dispuși să lucreze pe 800 de lei în mână, plus bonuri. Firmele respective nu și-au putut onora contractele, neavând forță de muncă.

De cealaltă parte, angajatorii ce caută? Ce fel de salariați?

Angajatorii caută oameni pe care să-i plătească atât cât sunt ei dispuși să ofere în acest moment, în funcție de politica de salarizare, de contractele pe care le au și de strategia firmei. Angajatorii ar prefera un om care să rămână la ei pe un salariu nu foarte mare, e adevărat.

Să înțelegem că există angajatori care profită de criză, pentru a-i determina pe salariați să accepte venituri mai mici?

În acest moment, există foarte multe solicitări din partea oamenilor care își caută un loc de muncă. Sunt și câte 800 de cereri pentru un job. Pe de altă parte, pe zona de vest, sunt companii care au nevoie de forță de muncă și nu au de unde să o aducă. Aici pot să dau un exemplu de la Sânnicolau Mare, unde este nevoie de încă 800 de oameni, pe care firmele efectiv nu știu de unde să-i aducă. Asta este situația. Șomaj există, dar mai trebuie ca oamenii să și ajungă să muncească.

Share
Published by
Artemia Simeria
Tags: joburi

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

18 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

19 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

19 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

19 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

19 ore ago