Categories: Social

Calendarul „negru” al anului 2010 (II)

Eric Segal, JD Salinger, Jose Saramago, Alexander McQueen, Juan Antonio Samaranch sau Richard Holbrooke – iată numai câteva nume mari, din diferite domenii, care au murit în acest an. AFP a realizat, şi în acest an, un calendar „negru”.

Literatură – media – istorie

17 ianuarie: Erich Segal, scriitor american, autorul romanului „Love Story”, pe baza căruia a fost realizat lungmetrajul omonim, profesor la universităţile Harvard, Yale, Princeton şi Oxford, a decedat la Londra, la vârsta de 72 de ani, în urma unui infarct.

27 ianuarie: Jerome David Salinger, scriitor american, autorul romanului „De veghe în lanul de secară”, unul dintre cele mai renumite bestselleruri din literatura americană, a decedat, la vârsta de 91 de ani, în locuinţa sa din Cornish din statul american New Hampshire.

23 mai: Marea ducesă Leonida Romanova a decedat la Madrid, la vârsta de 95 de ani, şi a fost înmormântată în mausoleul din Sankt Petersburg al familiei Romanov, alături de soţul ei, Vladimir Kirilovic.

18 iunie: Scriitorul portughez Jose Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1998, a decedat la vârsta de 87 de ani, pe insula spaniolă Lanzarote.

29 noiembrie: Poeta rusă Bella Ahmadulina, considerată imaginea „dezgheţului” cultural din politica Uniunii Sovietice din anii 1960, a murit, la Moscova, la vârsta de 73 de ani, în urma unei crize cardiace.

Arte frumoase – fotografie – modă

11 februarie: Alexander McQueen, creator de modă britanic, s-a sinucis prin spânzurare, la 40 de ani, la nouă zile după moartea mamei sale, decedată de cancer.

28 aprilie: Pictorul, desenatorul şi gravorul Avigdor Arikha, considerat o personalitate majoră a artei contemporane israeliene, născut în România, a decedat la Paris, la vârsta de 81 de ani.

31 mai: Sculptoriţa americană de origine franceză Louise Bourgeois, figură majoră a artei contemporane, a decedat la New York, la vârsta de 98 de ani.

10 iunie: Sigmar Polke, unul dintre cei mai renumiţi fotografi şi pictori germani contemporani, a murit la vârsta de 69 de ani, în urma unui cancer.

25 iunie: Artistul Wu Guanzhong, considerat părintele picturii chineze contemporane, a decedat la vârsta de 90 de ani.

24 decembrie: Roy Neuberger, om de afaceri, unul dintre cei mai mari colecţionari de artă modernă, patron al artelor, a murit la vârsta de 107 ani, în locuinţa sa din Manhattan.

Sport

21 aprilie: Juan Antonio Samaranch, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) timp de 21 de ani (1980 – 2001), a murit la Barcelona, la vârsta de 89 de ani.

13 iulie: George Steinbrenner, proprietarul uneia dintre cele mai celebre echipe de baseball din SUA, New York Yankees, a decedat, din cauza unei crize cardiace, la vârsta de 80 de ani, în Florida.

21 decembrie: Fostul antrenor Vincenzo „Enzo” Bearzot, selecţionerul care a câştigat Cupa Mondială cu reprezentativa Italiei în 1982, a decedat, la vârsta de 83 de ani.

Religie – politică

20 februarie: Alexander Haig, fost secretat de stat în timpul administraţiei preşedintelui american Ronald Reagan, fost comandant suprem al forţelor NATO şi consilier principal al preşedinţilor Richard Nixon şi Gerald Ford, a murit la vârsta de 85 de ani, în urma unor complicaţii provocate de o infecţie cu stafilococ.

10 aprilie: Lech Kaczynski, preşedintele polonez, în vârstă de 60 de ani, şi soţia sa, Maria, au murit într-un accident de avion, alături de alţi 94 de pasageri, în drumul spre Katyn, unde urmau să participe la ceremonia de comemorare a celor 22.000 de ofiţeri polonezi masacraţi de NKVD – poliţia politică a lui Stalin – în 1940.

13 decembrie: Richard Holbrooke, emisarul lui Barack Obama în Afganistan şi Pakistan şi, potrivit preşedintelui Statelor Unite, un „veritabil gigant al politicii externe americane”, a decedat la trei zile după ce suferise o criză cardiacă.

Ştiinţă – cercetare

3 iunie: Vladimir Arnold, considerat unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului al XX-lea, a murit în Franţa, cu doar câteva zile înainte de cea de-a 73-a aniversare a sa.

22 august: Nutriţionistul francez Michel Montignac, autorul celebrei cure de slăbire care îi poartă numele şi pe care a pus-o la punct în anii 1980, a decedat la vârsta de 66 de ani.

14 octombrie: Benoit Mandelbrot, matematician franco-american, unul dintre inventatorii geometriei fractale, folosită pentru a măsura anumite fenomene naturale, precum dimensiunea norilor şi nivelul mareelor în zonele de coastă, a decedat la vârsta de 85 de ani, din cauza unui cancer pancreatic.

Share
Published by
observator@debanat.ro
Tags: moartenegru

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

3 ore ago