Categories: Justitie

DNA dă explicaţii în cazul Chebuţiu – Preda

DNA Bucureşti şi-a motivat acţiunea penală întreprinsă împotriva directorilor de la UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda. În aceeaşi cauză este inculpat şi Said Baaklini, asociat unic şi administrator al SC Libarom Agri SRL, acuzat de evaziune fiscală.

„La data de 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 de milioane de euro plus TVA către S.C. Libarom Agri SRL Bucureşti, care a cumpărat, de la uzina din Reşiţa, patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu S.C. Libarom Agri SRL Bucureşti  trei contracte în valoare totală de 245 de milioane de euro plus TVA, care nu au la bază operaţiuni reale. În baza facturii supraevaluate, în luna septembrie 2010, S.C. Libarom Agri SRL Bucureşti, reprezentată de inculpatul Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică, suma de 253,75 milioane de lei, echivalentă a 60 milioane euro”, se arată în comunicatul DNA.

Pe 26 noiembrie, marfa cumpărată de S.C. Libarom Agri SRL de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă din Portul Constanţa, având ca destinaţie Republica Guineea. În următoarea noapte, Said Baaklini a fugit din ţară, pe numele lui fiind emis un certificat de arestare european. Pe 28 noiembrie el a fost prins de poliţiştii bulgari, iar în acest moment se fac formalităţile de predare a acestuia. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a Adrian Preda. Adrian Chebuţiu a fost eliberat, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Procurorii au declarat recurs la această din urmă măsură.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

12 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

14 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

14 ore ago