Ministerul Dezvoltării şi Turismului a lansat un proiect de lege prin care proprietarii de locuinţe cu faţade degradate vor fi obligaţi să le renoveze. Cei care nu se conformează vor plăti amenzi usturătoare.
Principalul motiv e faptul că, nesperiaţi cu litera legii, proprietarii nu pun mână de la mână să îşi repare casele. Unele dintre ele, cu o vechime considerabilă, ajung să se descompună, căzând direct în capul trecătorilor. La Timişoara a devenit o chestiune la ordinea zilei. Nu demult, o bucată consistentă din tencuiala clădirii în care se găseşte sediul PNŢCD, din centrul oraşului, a cazut peste o maşină parcată din faţă. O zi mai târziu, o altă bucată de zidărie s-a prăvălit pentru un bărbat cu un copil în braţe. Exemplele nu sunt singulare, singura măsură luate fiind, eventual, sosirea pompierilor, care, urcaţi pe scări, au înlăturat ornamentele de zidărie cu risc de desprindere.
„Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane (…) sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor”, se arată în proiectul de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării. Renovările se vor face pe baza unor programe stabilite de autorităţile locale, care sunt obligate să inventarieze clădirile la care trebuie intervenit şi să notifice proprietarii. În Timişoara, numărul imobilelor la care se impun intervenţii este de ordinul miilor, asta şi în condiţiile în care oraşul deţine cel mai amplu fond de clădiri istorice din ţară. Lucrările se vor face pe cheltuiala proprietarilor. Dacă aceştia refuză, lucrările vor fi efectuate de stat, care se va îndrepta apoi asupra proprietarului pentru a recupera cheltuielile. Legea stabileşte şi amenzi pentru primari şi proprietarii clădirilor care trebuie renovate. Dacă primarul nu identifică imobilele şi proprietarii lor, amenda este cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de lei. Dacă deţinătorii clădirilor care au fost notificaţi să le renoveze nu contractează lucrări de proiectare şi construcţie, amenda este cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei.
La Timişoara, o parte din sursa de finanţare e asigurată. Municipalitatea a accesat un credit de la KFV, banca de dezvoltare internaţională a Germaniei, în valoare de cinci milioane de euro, cu dobândă de 2%, pe zece ani. „Zonele pe care le avem în vedere sunt Cetate, Piaţa Victoriei, centrul Iosefinului, Piaţa Traian”, a declarat Aura Junie, directorul Direcţiei de Dezvoltare a primăriei.. Lista primelor 150 de clădiri care vor fi reabilitate este definitivată. În vară vor fi semna contractele de finanţare, iar în toamnă vor porni lucrările.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…