Concursuri dirijate la institutiile de cultura ale CJ

În timp ce Timişoara se pregăteşte, măcar la nivel declarativ, să ajungă capitală culturală europeană, instituţiile de cultură sunt considerate obiective de mâna a patra, fiind supuse unor jocuri de culise de-a dreptul ilare. Caz concret: cele trei instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Timiş.

Cele trei instituţii sunt Muzeul Satului Bănăţean, Teatrul „Merlin” şi Biblioteca Judeţeană Timiş. La biblioteca, lucrurile au fost clare de la început. Cei trei candidaţi au fost prinşi cu lucrări plagiate, astfel că au obţinut note de la 3,67 la 4,33. Concursul a fost reluat, dar, culmea, Maria Micle, dascăl universitar şi evaluator european în domeniul biblioteconomiei, cea care a descoperit plagiatul, a fost exclusă din comisia de examinare. Al doilea concurs s-a desfăşurat deja, iar cel care trebuia să câştige, Tudor Creţu, a câştigat. Se pare însă că va urma o nouă contestaţie, pe motiv că diferenţele de punctaj dintre lucrările scrise şi interviuri au fost dubios de mari.
La Muzeul Satului a fost şi mai aberant. În cadrul unor negocieri, postul era asumat de PSD. Iniţial a câştigat Tiberiu Ciobanu, un apropiat al PSD, fostul director al Liceului „Vlad Ţepeş”. Înainte de concurs, el a fost dus la muzeu de Răzvan Hrenoschi, şef al Direcţiei Cooperare şi Informatică din cadrul CJT şi şef al comisiei de concurs. Acesta l-a prezentat pe Ciobanu angajaţilor ca fiind viitorul director. Probabil speriaţi de perspectiva unui nou scandal, la fel ca la liceu, PSD-iştii au întors însă armele în favoarea altui candidat, Claudiu Ilaş, fiul primarului PSD din Buziaş. La proba orală, unul dintre membrii comisiei, prof. univ. Ioan Munteanu, s-a retras, motivând, potrivit unor surse, presiunile pe care Hrenoschi le-ar fi exercitat în favoarea lui Ciobanu. Ciondăneala PSD-iştilor, bine susţinută de aparatul CJT, a convenit de minune preşedintelui instituţiei, Constantin Ostaficiuc, liderul judeţean al PD-L, partid care n-a participat la împărţirea „ciolanului cultural”.

Ilegalităţi peste ilegalităţi

Concursul de la Muzeul Satului a fost anulat, deoarece comisia de examinare era formată ilegal. Mai exact, numărul de membri ai autorităţii contractante, în cazul de faţă CJ, nu poate depăşi o treime din numărul total al membrilor comisiei. Acelaşi tip de ilegalitate s-a constatat la toate cele trei comisii, fiecare fiind formată din cinci membri, din care doi propuşi de CJT. Hrenoschi a fost şef la toate comisiile, iar PSD, PNL şi PNŢCD şi-au pus câte un reprezentant la instituţiile de care erau interesate. La finele anului trecut, plenul CJ a votat formarea acestor comisii, deşi exista o înştiinţare de la Ministerul Culturii că se produce o ilegalitate. Secretarul CJ, Petrişor Nădăştean, a închis însă ochii, dând aviz de legalitate. La Teatrul de Copii „Merlin” a câştigat cine trebuia, adică Eva Labadi, susţinută de liberali. Al doilea clasat, Petru Văcărescu, a făcut contestaţie pe motivul amintit, de ilegalitate a comisiei. Nota lui Văcărescu a fost mult mai mică la oral decât la scris, fiind cunoscut faptul că la oral există un grad de subiectivitate mai mare. Din comisie a făcut parte, la insistenţa liberalilor, şi o profesoară de psihologie (sic!). Dacă la contestaţia de la Muzeul Satului, susţinută de PSD, şeful Comisiei de contestaţii, liberalul Leo de Mayo, a aprobat-o imediat, acelaşi liberal a încercat s-o respingă pe cea de la teatru. Un reprezentant al comisiei, Balasz Attila, a refuzat să facă acest lucru. S-a invocat că avocatul contestatarului este cunoscutul Petre Petrişor, aşa că, în cele din urmă, şi acest concurs a fost anulat.

„Există clar interese politice”

Concursurile au fost anulate şi în plenul CJ, unde preşedintele Constantin Ostaficiuc şi grupul PD-L au fost împotrivă. Comisiile de evaluare pentru noile concursuri au fost votate în acelaşi plen, urmând să fie formate din câte şase membri. În funcţie de interese, ţărănistul Dorin Henn a fost numit la Biblioteca Judeţeană, liberalul Viorel Coifan la teatrul de copii, iar PSD-istul Adrian Negoiţă, sindicalist de vocaţie, la Muzeul Satului. Au existat şi aici dispute, deoarece, de exemplu, la Teatrul „Merlin” a fost numită o persoană fără studii universitare. Concursurile vor fi organizate la finele lunii martie. Câştigătorii sunt ca şi stabiliţi: Claudiu Ilaş la muzeu şi Eva Labadi la teatru. Preşedintele Comisiei de cultură din CJT, Sorin Munteanu (PD-L), acuză modul în care au fost organizate aceste concursuri. „Prin modul în care au fost constituite comisiile, este clar că există interese politice. Îmi pot permite să comentez modul în care au fost organizate aceste concursuri. Ar trebui să lăsăm la o parte numirile politice, măcar la instituţiile culturale, în favoarea adevăraţilor specialişti”, ne-a declarat Munteanu.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Bucurie maximă la sediul USR Timiș, la aflarea rezultatelor exit-poll

Vestea accederii candidatei USR, Elena Lasconi în turul doi al alegerilor pentru desemnarea viitorului președinte…

18 minute ago

Rezultate exit-poll. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi intră în turul II al alegerilor prezidenţiale!

Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…

O oră ago

Studenții din Timișoara se înghesuie la vot. Pe lista recordurilor de prezență, din nou apare Dobrești

Secțiile de votare din Complexul Studențesc, dar și deja celebra (electoral) localitate Dobrești, acolo unde…

3 ore ago

La ora 18.00, prezenţa la vot în Timişoara a fost mai mare decât media naţională

La ora 18.00, cu trei ore înaintea închiderii secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

4 ore ago

Eugen Dogariu, senator de Timiș, după vot: ” Sper într-un viitor mai bun pentru România și pentru județul Timiș”

Eugen Dogariu, senator de Timiș, spune că la vot a ales ”calea sigură pentru Timiș”.…

6 ore ago

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

10 ore ago