Timişoara este una dintre cele cinci zone din România în care poluarea atmosferică provocată de pulberi în suspensie depăşeşte limita permisă şi din cauza căreia Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement. În aceeaşi situaţie sunt Galaţi, Craiova, Cluj şi zona de nord a ţării.
Ministerul Mediului trebuie să dea explicaţii în faţa CE şi are la dispoziţie două luni pentru a clarifica rezultatele raportului în baza căruia a fost declanşată procedura de infringement. În acest moment, legislaţia românească referitoare la calitatea aerului încalcă cerinţele europene, monitorizarea calităţii aerului este incompletă, iar cetăţenii respiră substanţe poluante care înregistrează valori peste limitele de pericol pentru sănătatea umană. „Concret, în Timişoara trebuie luate de urgenţă măsuri pentru reducerea poluării. Printre priorităţi se numără intensificarea salubrizării stradale, interzicerea parcării pe terenuri virane direct pe sol, decapotarea pământului de la bordură în aşa fel încât acesta să fie sub nivelul bordurii, pentru ca ploile să nu-l mai aducă pe carosabil. Trotuarele trebuie şi ele spălate şi aspirate de praf. Administraţia trebuie să supravegheze modul în care se desfăşoară lucrul pe şantiere şi în spaţiile industriale din zona limitrofă a oraşului. În aceeaşi situaţie se află şi primăriile din comunele din jurul Timişoarei, care, în cel mult doi ani, trebuie să-şi asfalteze drumurile”, spune Marian Eperieş, comisar-şef la Garda de Mediu Timiş.Specialiştii spun că pulberile în suspensie reprezintă un amenstec complex de particule foarte mici cu picături de lichid care provin din activitatea industrială, sistemul de încălzire a populaţiei şi traficul rutier. O astfel de poluare înrăutăţeşte simptomele astmului, adică tusea, durerile în piept şi dificultăţile la respiraţie. Cele mai afectate de această poluare sunt persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii şi persoanele în vârstă.
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…