Categories: Sănătate

S-au inchis spitale, se redeschid ca minispitale

Ministerul Sănătăţii o dă la întors. După ce a desfiinţat zeci de spitale, acum vrea să le transforme în minispitale! Proiectul de act normativ se află în dezbatere publică pe pagina de Internet a ministerului.

Unităţile medicale se vor numi centre de sănătate multifuncţionale şi, conform proiectului, vor putea fi înfiinţate de consiliile judeţene sau locale. Minispitalele vor funcţiona ca unităţi fără personalitate juridică, fiind cuprinse în structura spitalelor judeţene sau municipale şi finanţate în cadrul contractelor pe care spitalele le-au încheiat cu casele de asigurări. Principala condiţie pe care trebuie să o îndeplinească aceste centre este ca în localitatea respectivă să nu mai existe o unitate sanitară cu paturi. Acesta, deoarece minispitalele vor avea o structură format din cabinet de specialitate, cu cinci până la 20 de paturi pentru spitalizarea de zi, compartiment de primire a urgenţelor, laborator de analize medicale şi de radiologie imagistică. Dacă pacienţii care ajung aici au nevoie de internare mai lungă, vor fi transferaţi la spitalele judeţene sau municipale.
În Timiş au fost închise spitalele din Buziaş şi Ciacova, dar autorităţile locale vor să le redeschidă. „Buziaşul este una dintre cele mai importante staţiuni din ţară şi a rămas fără spital. Nimeni nu a ţinut cont că este o staţiune balneoclimaterică. Am hotărât în consiliul local că nu vom fi de acord cu transformarea spitalului în azil. Vrem ca acesta să fie menţinut drept centru de sănătate sau de urgenţă sau să fie transformat în secţie externă a Spitalului Judeţean Timişoara, pe profil cardiac, pentru recuperarea bolnavilor de inimă”, spune Florian Petru, viceprimarul din Buziaş. Centrul de sănătate din Ciacova a fost transformat în centru de permanenţă. Aici nu se fac internări sau consulturi de specialitate, medicii de familie fiind singurii care asigură asistenţă medicală.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Tragedie în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un bărbat de 44 de ani a murit într-un incendiu

În această noapte, în jurul orei 01:50, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada…

7 minute ago

Liga 3. Ghiroda pierde două puncte mari acasă, Politehnica se impune în sfârşit cu Buziaşul

Înainte de Paștele ortodox, în Liga 3 s-a jucat doar vineri, 3 mai 2024, partidele…

22 de minute ago

Victorie cu clasă a SCM Timişoara în meciul pentru locul 13

Echipa de baschet a Timişoarei s-a descurcat de minune în primul joc al seriei cu…

O oră ago

Prognoza meteo de Paște. Ce spun meteorologii

Sunt prognozate ploi de Paşte în jumătatea vestică a țării, în timp ce în rest…

O oră ago

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

16 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

20 de ore ago