Ministerul Sănătăţii a făcut public clasamentul general al celor 461 de spitale din ţară, împărţite pe cinci clase de competenţă. În clasament sunt cuprinse atât spitalele de stat, cât şi cele private. Majoritatea celor 22 de spitale timişene sunt incluse în categoriile a patra şi a cincea.
În categoria 1, adică oferă maximum de performanţă, sunt două unităţi: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Institutul de Boli Cardiovasculare. Acestea au 34 de secţii, de la laborator de imagistică până la pediatrie şi obstetrică-ginecologie. În plus, au linii de gardă şi cabinete în ambulatoriu pentru toate secţiile. Proporţia bolnavilor internaţi din alte judeţe este mai mare sau egală cu 30%, iar reinternările şi transferul de pacienţi se fac în cele mai mici proporţii.
În categoria a doua, care include cele mai bune spitale judeţene, sunt patru unităţi: Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban” din Buziaş, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”. Liniile de gardă acoperă fiecare secţie, iar medicii de specialitate trebuie să asigure asistenţă medicală 24 din 24 de ore, în 11 specializări. Spitalele trebuie să desfăşoare cercetare ştiinţifico-medicală şi să interneze pacienţi din alte judeţe în proporţie de cel puţin 5%. Clasa a doua de clasificare este cea de competenţă înaltă, iar în aceasta sunt incluse spitalele care deservesc un judeţ şi judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate.
Din categoria a treia face parte numai Spitalul Militar de Urgenţă „Victor Popescu” Timişoara. Clasa a treia este de competenţă medie, reprezentând unităţile care deservesc raza judeţului şi, prin excepţie, judeţe limitrofe, precum spitalele judeţene de urgenţă neclinice care nu sunt în centre universitare. Un spital de categoria a treia are obligatoriu computer-tomograf.
Din categoria a patra fac parte Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Orăşenesc Deta, Spitalul Orăşenesc Făget, Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare, Spitalul „Karl Diel” Jimbolia, Spitalul Clinic CFR şi Spitalul Athena, ambele din Timişoara. Unităţile din această categorie au şapte secţii obligatorii, printre care anestezie, terapie intensivă şi chirurgie generală. Instituţia are doar două linii de gardă, ecograf şi aparat de radiologie. Clasa a patra este reprezentată de competenţa de bază, în care sunt incluse unităţi care deservesc unitatea administrativ-teritorială şi care se limitează la afecţiuni cu grad mic de complexitate.
În ultima categorie, a cincea, sunt şapte unităţi: Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dumitru Popescu” Timişoara, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Milostivirii Divine” Timişoara, Centrul de Oncologie „Oncohelp” Timişoara, Societatea „Medicor Clinics” Timişoara, Spitalul „Brol Medical Center” şi Societatea „Gynatal”, ambele din Timişoara. Această categorie este de competenţă limitată, respectiv unităţi medicale pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate. Cele cinci categorii stabilite de Ministerul Sănătăţii influenţează finanţarea instituţiei şi dotarea cu aparatură performantă, nu şi salariile.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…