Categories: Sănătate

Tomograf nou, la Spitalul Judetean

Un computer tomograf performant a fost dat în folosinţă ,la Spitalul Judeţean. Aparatul, produs de Philips, înlocuieşte vechiul computer tomograf, defect de luni bune şi a cărui reparaţie ar fi costat prea mult.

Prof.dr. Magda Păscuţ, şeful Imagisticii din spital, spune că este un tomograf de 16 spire, ceea ce înseamnă că este de 16 ori mai performant decât predecesorul lui. „Cu acest aparat se pot face angiografii (artere, vene), se văd leziunile de la trei mm, ceea ce este cu adevărat remarcabil, deoarece computerul tomograf pe care l-am avut iniţial «pierdea» şi leziuni de 10 mm. Cu ajutorul imaginilor preluate de acesta se pot face reconstrucţii în toate planurile şi, în plus, fiind vorba de o achiziţie a datelor în spitală, pacientul este mult mai puţin radiat”, a declarat specialistul. În perioada următoare, Spitalul Judeţean Timişoara va fi dotat cu încă un computer tomograf, mai performant, respectiv cu 20 de spire. Radu Prejbeanu, directorul medical al unităţii, a declarat că, probabil de săptămâna viitoare, computerul tomograf va putea fi folosit şi în ambulatoriu. Aici pacienţii pot veni cu trimitere şi vor plăti pentru investigaţiile solicitate sume între 150 şi 600 de lei, în funcţie de complexitatea lor. „Este prioritatea Ministerului Sănătăţii dotarea spitalelor de categorie I, între care şi unitatea noastră. Medicina nu se face fără echipamente performante. Ministerul Sănătăţii doreşte ca spitalele din vestul ţării să fie foarte bine echipate, tocmai pentru că aici există un exod al pacienţilor care trec graniţa ca să se trateze în Ungaria. Or, asigurând accesibilitatea pacienţilor la aparatură de perfromanţă, îi putem determina să rămână aici”, a mai declarat dr. Radu Prejbeanu. La Spitalul Judeţean din Timişoara se fac, lunar, în medie, 2.000 de tomografii.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

15 ore ago