Varicele sunt dilataţii permanente şi neregulate ale venelor. Deşi în principiu orice venă ar putea deveni varicoasă, în practică, varicele sunt localizate de regula în jumătatea inferioară a corpului, mai ales la nivelul membrelor inferioare, şi atunci interesează mai ales venele subcutanate.
Când cauza dilataţiei o constituie alterarea structurală intrinsecă a peretelui venos sau a valvulelor, varicele sunt denumite primare sau esenţiale. Factorii favorizanţi ai apariţiei bolii varicoase sunt ortostatismul prelungit, efortul muscular intens şi prelungit, mai ales efortul brusc, brutal, căldura şi umiditatea excesivă, obezitatea, dereglări hormonale, traumatisme de la nivelul membrelor inferioare, moştenirea genetică. Evoluţia bolii este lentă, de cele mai multe ori fără dureri, motiv pentru care pacienţii se prezintă la medic foarte târziu, după 10-15 ani de evoluţie, când au apărut deja complicaţiile şi intervenţia chirurgicală este mult mai dificil de efectuat.
Lucrul cel mai important de ştiut este că varicele se pot vindeca. Netratate în timp util, primii doi-trei ani de la apariţie, varicele pot evolua spre forme complicate: tromboflebită superficială varicoasă (varicoflebită) – coagulare a sângelui în interiorul venei varicoase, tulburări trofice cutanate – ce merg de la modificări de culoare ale tegumentului până la apariţia ulcerului varicos, ruptura varicelor cu apariţia unei hemoragii masive. Toate aceste complicaţii se pot evita prin tratamentul aplicat la timp. Aproape toate tipurile de varice se pot trata astăzi ambulator, cu rezultate optime atât din punct de vedere cauzal, cât şi estetic.
Boala varicoasă poate fi complet asimptomatică. De obicei este recunoscută apariţia varicelor de către pacient prin vizualizarea cordoanelor venoase, răsucite, inflamate, de culoare albastră, chiar sub suprafaţa pielii. Dacă apar simptome, acestea tind să fie uşoare şi pot include o durere surdă, o senzaţie de arsură sau de greutate în picioare, simptomatologia se amplifică în cursul zilei sau după perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun; o inflamaţie uşoara, de obicei la nivelul piciorului şi gleznei; prurit (mâncărime) la nivelul pielii de deasupra varicelor.
Simptomele se pot agrava, putând apărea complicaţii cum ar fi: edeme gambiere (acumulări de lichid în ţesuturile piciorului şi umflarea consecutivă a membrului respectiv), inflamaţie semnificativă şi durere la nivelul pulpei piciorului după perioade lungi de stat pe scaun sau în picioare; modificări de culoare ale pielii (pigmentaţie de stază) în jurul sau deasupra gleznei
Obiectivul tratamentului bolii varicoase este reducerea simptomelor şi prevenirea complicaţiilor. Tratamentul la domiciliu, care include exerciţiile fizice, purtarea de ciorapi elastici compresivi şi menţinerea ridicată a picioarelor, este primul şi de obicei cel mai bun tratament. În cazul în care apar complicaţiile este necesar să vă prezentaţi la medicul de familie pentru tratament sau dacă nici după o perioadă de tratament medicamentos nu se observă o involuţie a simptomelor, este recomandată prezentarea dumneavoastră spre un medic chirurg, pemtru rezolvarea chirurgicală (sclerodermia sau alte tehnici chirurgicale) Tratamentul este necesar când trebuie tratate complicaţiile sau îndepărtate venele lezate.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…