Dezvoltarea economiei sociale prin finantari nerambursabile

În cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, cel tărziu în luna octombrie, se va lansa finanţarea proiectelor strategice (ce acoperă prin activităţi, grup ţintă şi impact cel puţin două regiuni) pentru dezvoltarea economiei sociale.
În cadrul acestui apel sunt promovate proiecte care urmăresc dezvoltarea mecanismelor si instrumentelor necesare pentru implementarea conceptului de economie socială şi care vor contribui la crearea de forme de ocupare inovatoare si flexibile pentru grupurile vulnerabile (grupurile ţintă ale programului), mai ales prin promovarea cetățeniei active, a cooperării și solidaritatăţii sociale.
Beneficiarii eligibili în cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte acoperă aproape întreaga gamă de persoane juridice româneşti: ONG-uri, cooperative de credit, de consum şi de producţie, instituţii şi organizaţii membre ale pactelor regionale şi parteneriatelor locale pentru ocupare şi incluziune asocială, ministerele Muncii, Culturii şi cultelor, de Interne cu toate substructurile lor, organizaţii sindicale şi patronate, furnizori de FPC, ocupare şi servicii sociale autorizaţi, publici şi privaţi, întreprinderi, autorităţi ale administraţiei publice locale (unităţi administrativ-teritoriale), institute de cercetare şi universităţi acreditate, publice si private.
Activităţile eligibile sunt şi ele din cele mai diverse, de la realizarea de cercetări, studii, analize, seminarii, și conferinţe, realizarea de publicaţii în domeniul economiei sociale, la activităţi de formare şi furnizare de ocupare temporară şi de integrare la locul de muncă. În general, sunt finanţate activităţi care să conducă la promovarea responsabilizării şi implicării comunităţilor în procesul incluziunii sociale inclusiv prin înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi și cooperative ale economiei sociale şi a realizării de schimburi de bune practici la nivel regional, naţional si/sau transnaţional în domeniul economiei sociale.
Contribuţia proprie minimă de cofinanţare a proiectelor este de 3%, 5% sau 17,35% din totalul costurilor eligibile, în funcţie de tipul solicitantului, iar valoarea totală eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 500.000 euro si cinci milioane de euro, bani care trebuie cheltuiţi în maximum trei ani, dar nu mai puţin de şase luni.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

27 de minute ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

59 de minute ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

O oră ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

2 ore ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

2 ore ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

4 ore ago