Dezvoltarea economiei sociale prin finantari nerambursabile

În cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, cel tărziu în luna octombrie, se va lansa finanţarea proiectelor strategice (ce acoperă prin activităţi, grup ţintă şi impact cel puţin două regiuni) pentru dezvoltarea economiei sociale.
În cadrul acestui apel sunt promovate proiecte care urmăresc dezvoltarea mecanismelor si instrumentelor necesare pentru implementarea conceptului de economie socială şi care vor contribui la crearea de forme de ocupare inovatoare si flexibile pentru grupurile vulnerabile (grupurile ţintă ale programului), mai ales prin promovarea cetățeniei active, a cooperării și solidaritatăţii sociale.
Beneficiarii eligibili în cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte acoperă aproape întreaga gamă de persoane juridice româneşti: ONG-uri, cooperative de credit, de consum şi de producţie, instituţii şi organizaţii membre ale pactelor regionale şi parteneriatelor locale pentru ocupare şi incluziune asocială, ministerele Muncii, Culturii şi cultelor, de Interne cu toate substructurile lor, organizaţii sindicale şi patronate, furnizori de FPC, ocupare şi servicii sociale autorizaţi, publici şi privaţi, întreprinderi, autorităţi ale administraţiei publice locale (unităţi administrativ-teritoriale), institute de cercetare şi universităţi acreditate, publice si private.
Activităţile eligibile sunt şi ele din cele mai diverse, de la realizarea de cercetări, studii, analize, seminarii, și conferinţe, realizarea de publicaţii în domeniul economiei sociale, la activităţi de formare şi furnizare de ocupare temporară şi de integrare la locul de muncă. În general, sunt finanţate activităţi care să conducă la promovarea responsabilizării şi implicării comunităţilor în procesul incluziunii sociale inclusiv prin înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi și cooperative ale economiei sociale şi a realizării de schimburi de bune practici la nivel regional, naţional si/sau transnaţional în domeniul economiei sociale.
Contribuţia proprie minimă de cofinanţare a proiectelor este de 3%, 5% sau 17,35% din totalul costurilor eligibile, în funcţie de tipul solicitantului, iar valoarea totală eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 500.000 euro si cinci milioane de euro, bani care trebuie cheltuiţi în maximum trei ani, dar nu mai puţin de şase luni.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

9 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

11 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

11 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

11 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

11 ore ago