Categories: Sfaturi juridice

Dobanda legala

Lipsa unor prevederi contractuale exprese cu privire la eventualele dobânzi sau penalităăţi de întârziere la plata unor obligaţii comerciale sau chiar lipsa contractelor în raporturile dintre comercianţi conduc la posibilitatea perceperii de dobânzi legale la sumele datorate, dobânzi ce se pot calcula pentru perioada cuprinsă între scadenţa obligaţiei de plată şi achitarea efectivă a acesteia.

Norma legală care instituie acest drept este OG 9/2000, care a cunoscut câteva modificări de la adoptare până în prezent, în varianta actuală stipulând un algoritm de calcul foarte uşor, ce raportează dobânda legală la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, după cum urmează: pentru dobânda cuvenită pentru primul semestru al anului pentru care se calculează, cel din prima zi lucrătoare a acestuia, iar pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II, cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie a anului respectiv.
Bunăoară, lipsa stipulării în convenţii a unor dobânzi sau penalităţi de întârziere comerciale nu exclude eventuala percepere a dobânzilor legale raportat la zilele de întârziere, dobânzi ce urmează a se calcula după algoritmul prezentat.
Situaţia se schimbă însă dacă raporturile dintre părţi nu sunt comerciale (atunci când niciuna dintre părţi nu este comerciant, nu exercită fapte de comerţ din care să fi rezultat datoria sau nu este societate comercială), împrejurare în care legiuitorul a prevăzut posibilitatea perceperii de dobânzi legale, însă la valori mai mici, raportarea urmând a se face la nivelul dobânzii de referinţă a BNR diminuat cu 20% (după acelaşi algoritm împărţit pe semestre anuale, funcţie de perioada pentru care se calculează).
De asemenea, acelaşi act normativ a prevăzut faptul că în in relaţiile de comerţ exterior sau în alte relaţii economice internaţionale, atunci când legea română este aplicabilă şi când s-a stipulat plata în moneda străină, dobânda legală să fie de 6% pe an.
În ce priveşte valoarea dobânzii de referinţă a BNR, ea poate fi preluată pentru fiecare lună în parte (de interes pentru calcularea dobânzii fiind doar pentru lunile ianuarie sau iulie) de pe site-ul oficial al Băncii Naţionale, www.bnro.ro.
Importanţa stabilirii corecte a dobânzii legale are o relevanţă majoră şi în raporturile civile reglementate contractual în care este prevăzută în mod expres o dobândă ce urmeaza a fi percepută de creditor la restituirea datoriei, întrucât dobânda convenţională nu poate depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală.
În concluzie, în situaţia în care debitorii întârzie plata datoriilor către dvs., nu ezitaţi să solicitaţi şi dobânda legală aferentă sumelor datorate. E un drept câştigat prin efectul legii, de care merita să uzaţi.

Share
Published by
Dan Surianu, avocat
Tags: dreptlegala

Recent Posts

Victorie cu clasă a SCM Timişoara în meciul pentru locul 13

Echipa de baschet a Timişoarei s-a descurcat de minune în primul joc al seriei cu…

26 de minute ago

Prognoza meteo de Paște. Ce spun meteorologii

Sunt prognozate ploi de Paşte în jumătatea vestică a țării, în timp ce în rest…

46 de minute ago

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

16 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

20 de ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

23 de ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

23 de ore ago