Patru documentare care vorbesc despre culturile muzicale diverse ale Asiei de Sud Est, Pakistanului, Afghanistanului şi Portugaliei vor fi prezentate în cadrul Festivalului Plai. A şasea ediţie a acestuia are loc în perioada 16-18 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara.
Pe lângă concerte de muzica lumii şi workshopuri interesante, cele patru documentare, spun organizatorii, merită neapărat văzute. „Laya Project” este un documentar produs de Earth Sync, în colaborare cu Boo Films ( Malaezia ) şi Clementine Studios ( India ), regizat de Harold Monfils. Este de fapt o călătorie prin muzică, o celebrare a vieţii, fiind dedicat supravieţuitorilor din regiunile afectate de tsunami în decembrie 2004, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Maldive şi Myanmar. Timp de doi ani, producătorii au călătorit prin aceste ţări, au pătruns adânc în cultura Asiei de Sud-Est. „Voice over the bridge”, produs de aceași companie, este un documentar despre Myanmar-ul mai puţin cunoscut şi încă neexplorat. „Breaking the Silence – Music in Afghanistan” este filmat în Kabul şi Peshawar, Pakistan, dar şi în Geneva, şi spune povestea întoarcerii muzicii în Afghanistan, după căderea regimului taliban. Documentarul prezintă regimul de opresiune al talibanilor, prin intermediul numeroaselor interviuri cu diferiţi muzicieni şi imagini din Afghanistanul din timpul şi după căderea regimului. „Mariza and the Story of Fado” este un documentar filmat în Lisabona, despre fado-ul portughez, istoria şi evoluţia acestuia. Filmul prezintă interviuri şi imagini din concertele Marizei, noul star carismatic al fado-ului portughez, imagini de arhivă ale legendarei Amalia Rodrigues şi prima înregistrare fado transmisă de televiziunea portugheză. Cele patru documentare vor rula la Casa Filmelor de pe teritoriul Festivalului, în zilele de 17 şi 18 septembrie 2011.
Festivalul Plai 2011 este organizat Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara. Biletele pot fi achiziţionate on-line de la eventim.ro, precum şi din reţelele de magazine Germanos, Vodafone, Orange, Domo sau din librăriile Humanitas şi Cărtureşti. Preţul biletelor este de 45 lei pentru ziua de vineri, 16 septembrie şi 55 lei pentru ziua de sâmbătă. Preţul unui abonament valabil pentru toate zilele de festival este de 65 de lei, cu 10 lei mai mic decât la ediţia de anul trecut. Abonamentul PLAI plus campare costă 70 de lei.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…