Categories: Poli Timisoara

Costica Radulescu si jucatorii au refuzat cate 10.000 de dolari de la Jesus Gil

Jesus Gil, celebrul conducător al lui Atletico Madrid, a încercat să „rezolve” jocul dintre Atletico şi Poli Timişoara, oferind 10.000 de dolari pentru fiecare titular. Se întâmpla pe 3 octombrie 1990, iar propunerea venea după ce Poli s-a impus în meciul tur ce a contat pentru turul I al Cupei UEFA. Aceeaşi sumă urmau să o încaseze şi antrenorii lui Poli, dar şi conducerea clubului.

Peste 50.000 de spectatori spanioli s-au înghesuit în urmă cu aproximativ 21 de ani pe „Vicente Calderon” pentru a vedea pe viu echipa care a trecut surprinzător în meciul tur de la Timişoara cu 2-0 de favoriţii de la Atletico. „Înaintea jocului, jucătorii, antrenorii, oficialii şi fanii lui Atletico au manifestat o superioritate enervantă faţă de noi, chiar dacă jocul pornea de la 2-0 pentru noi. Erau sigur că vor remonta fără probleme acea diferenţă. Infatuarea lor s-a risipit însă după primele 45 de minute, când am intrat la vestiare la egalitate, 0-0, după un asediu la poarta noastră care a durat toată repriza”, îşi aminteşte unul dintre eroii calificării care a făcut înconjurul Europei. După primele 45 de minute din Spania, gluma se îngroşa, atacanţii lui Atletico fiind impotenţi în faţa porţii apărate magistral de Jipa. „Am intrat la vestiare, iar nea Costică (n.r. Costică Rădulescu) a dispărut preţ de câteva minute, după care a venit la noi şi ne-a comunicat că Jesus Gil este dispus să ne dea câte 10.000 de dolari de căciulă dacă o lăsăm mai moale pe teren şi le permitem gazdelor să remonteze diferenţa stabilită la Timişoara. Erau disperaţi să se califice, toată lumea îi considera favoriţi la câştigarea Cupei UEFA. Suma era enormă pentru acele zile în România. Gândiţi-vă că pentru acea calificarea noi am luat câte 300 de dolari, iar de 10.000 de dolari îţi puteai cumpăra două apartamente în Timişoara. Nea Costică ne-a pus în faţa faptului împlinit. «Faceţi cum vreţi. Le putem da meciul, dar poate că nu ne vom mai întâlni niciodată cu această performanţă. E şansa noastră să intrăm în istorie dacă trecem de Atletico», ne-a spus. Nu am stat pe gânduri şi am refuzat «blatul» propus de celebrul Jesus Gil”, îşi aminteşte unul dintre jucătorii care au realizat acea incredibilă calificare. Atletico Madrid a câştigat în cele din urmă, dar doar cu 1-0, prin golul lui Juanito, înscris cu doar două minute înainte de finalul jocului.
„A fost o calificare incredibilă, în detrimentul unei echipe excepţionale. Jucătorilor spanioli nu le venea să creadă că au pierdut calificarea în faţa unor anonimi din Europa de Est. Cel mai bine îmi amintesc de portughezul Futre. Un fotbalist excepţional. La o lovitură de colţ, când mă aflam lângă el, s-a uitat la ghetele mele şi a rămas surprins că erau descusute. Nu are rost să vă spun ce avea el în picioare. Dar calitatea ghetelor nu a mai contat, pentru că noi, nişte sărăntoci, am învins o echipă plină de bani”, a încheiat cel care a fost titular în ambele manşe cu Atletico Madrid.
Costică Rădulescu, arhitectul formării acelei generaţii de excepţie, avea promisă o primă de 500 de dolari din partea conducerii lui Poli, dar a primit doar 350 de dolari pentru că a îmbrăcat un echipament sportiv pe care nu apărea Sira, sponsorul de atunci al alb-violeţilor. Poli a evoluat la Madrid în următoarea formulă: Jipa – Andreaş, Crăciun, Ionuţ, Stoicov – China, Bungău, Vlaicu, Popoescu, Bărbosu (82, Rosemblum) – Timofte.

Share
Published by
Cosmin Bradu

Recent Posts

Program de lucru al RETIM pentru 1 mai și Sărbătorile Pascale, Zona 1 și Zona 0 a județului Timiș

Compania RETIM, liderul în gestionarea deșeurilor din județul Timiș, aduce la cunoștința clienților și colaboratorilor…

7 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 30 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 30.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

52 de minute ago

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

14 ore ago

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

15 ore ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

17 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

18 ore ago