Categories: Sfaturi juridice

Modalitati de înregistrare a actelor la instante

Chiar dacă în general termenele procedurale sunt exprimate în perioade de timp rezonabile în care părţile să-şi poată exprima opţiunea cu privire la conduita pe care urmează să o adopte, foarte frecvent, în ultima zi a termenului, petiţionarul se hotărăşte să uzeze de dreptul său, fapt ce adesea duce la redactarea în pripă a unor acte ce ulterior se pot dovedi a fi vulnerabile, mai ales în considerentul în care redactorul se consideră de multe ori în mod greșit ţinut de programul serviciului de registratură al instituţiei unde doreşte să-şi înregistreze documentul, serviciu care de cele mai multe ori afișează un program cu publicul până la ora 12 sau 12,30.
Cu mulţi ani în urmă, la începutul carierei mele, mă lovisem și eu de o astfel de problemă, întrucât urma să redactez şi să înregistrez un recurs pe care îl preluasem în ultima zi a termenului şi mă temeam că nu voi fi capabil să-mi termin treaba şi să mă prezint la registratura judecătoriei cu forma finală a acestuia până la ora 12,30 de minute. Temerile mi-au fost spulberate de un coleg mai experimentat, care m-a sfătuit să apelez la serviciile poştale, fiind suficient ca pe plicul conţinând recursul meu să fie înregistrată data ultimei zile permise de lege pentru declararea în termen a petiţiei. Cum aceste din urmă servicii au un program cu publicul prelungit (în prezent fiind unităţi care lucrează în Timişoara până la ora 21), câştigasem ore bune pentru argumentarea, redactarea şi corectarea actului pe care aveam să-l depun.
Această lecţie primită m-a ajutat de-a lungul carierei, descoperind ulterior faptul că actele pot fi transmise și prin fax (modalitate pe care v-o recomand doar dacă deţineţi un aparat care să poată certifica ora şi data la care a fost transmis documentul, prin imprimarea acestora pe copii pentru dovedirea încadrării în termen dacă, prin absurd, aparatul instituţiei unde-l transmiteţi nu funcţionează corespunzător) sau mai nou chiar prin e-mail.
În situaţia în care vă temeţi să nu existe dubii cu privire la actele pe care le transmiteţi prin intermediul serviciilor poştale (servicii de care atunci când veţi uza vă recomand să folosiţi şi modalitatea confirmării primirii actelor transmise) vă sfătuiesc să utilizaţi serviciul scrisorilor cu conţinut declarat, astfel neputând exista dubii cu privire la conţinutul plicului.
De multe ori, la pregătirea unei contestaţii, câteva ore în plus pot face diferenţa. Prin urmare, nu ezitaţi să le câştigaţi, folosind în ultima zi a termenului serviciile poștale sau de curierat, eliminând astfel stresul încadrării în programul de registratură al unei instituţii.

Share
Published by
Dan Surianu, avocat

Recent Posts

Românii îşi aleg astăzi preşedintele. În Timiş peste 600 de mii de persoane sunt aşteptate la urne

La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…

19 minute ago

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

14 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

17 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

18 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

20 de ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

20 de ore ago