Categories: Social

Pelerinaj la moastele Sf. Iosif cel Nou de la Partos/FOTO

La Catedrala Mitropolitană din Timişoara este prăznuit, joi, cel de-al doilea hram al lăcaşului de cult, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi şi în acest an să se roage la sfintele moaşte, iar primii pelerini au sosit deja la Timişoara.

În fiecare an, la 15 septembrie, sunt dezvelite moaştele Sfântului Iosif cel Nou, considerat protectorul Banatului. După ritualul înconjurării catedralei, racla care conţine preţioasele relicve este aşezată în faţa altarului, unde va rămâne până vineri seară.
Conform tradiţiei, la miezul nopţii, credincioşii s-au împărtăşit, iar apoi preoţii s-au rugat pentru sănătatea pelerinilor. Priveghiul a continuat toată noaptea, iar dimineaţă un sobor de preoţi a oficiat taina Sfântului Maslu. Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş s-a născut în 1568 în Dalmaţia şi, la 80 de ani, a ajuns mitropolit al Banatului. În cei trei ani în care a fost mitropolit a săvârşit mai multe minuni, reuşind să stingă un incendiu care cuprinsese o parte a Timişoarei. În 1653, Iosif s-a retras la mănăstirea Partoş, unde a mai trăit încă trei ani. Tradiţia spune că, în momentul adormirii sale, clopotele mănăstirii au început să bată fără să le tragă cineva. Trupul mitropolitului a fost aşezat într-un mormânt zidit în naosul bisericii mănăstireşti, în dreptul uşii de intrare. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş în 7 octombrie 1956, zi în care moaştele sale au fost aşezate în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Sfântul Iosif cel Nou este celebrat, la 15 septembrie, şi la Partoş, sat aparţinător de comuna Banloc. Satul a fost construit în urma ridicării mănăstirii, prin veacul al XIII-lea. Prima atestare documentară a localităţii se regăseşte într-o dijmă bisericească colectată între anii 1300 şi 1335, iar satul, cu vreo 18 case, apare sub denumirea de Parthas şi a trecut pe sub stăpânirea mai multor nobili. În 1777, mănăstirea din Partoş avea şase călugări. În urmă cu circa o jumătate de secol, comuniştii au sistat viaţa monahală de la Partoş. În martie 2008, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a hotărât, în baza propunerii Consiliului Eparhial, reînfiinţarea Mănăstirii Partoş pentru călugări.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

6 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

7 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

8 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

10 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

11 ore ago