Categories: Social

Pelerinaj la moastele Sf. Iosif cel Nou de la Partos/FOTO

La Catedrala Mitropolitană din Timişoara este prăznuit, joi, cel de-al doilea hram al lăcaşului de cult, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi şi în acest an să se roage la sfintele moaşte, iar primii pelerini au sosit deja la Timişoara.

În fiecare an, la 15 septembrie, sunt dezvelite moaştele Sfântului Iosif cel Nou, considerat protectorul Banatului. După ritualul înconjurării catedralei, racla care conţine preţioasele relicve este aşezată în faţa altarului, unde va rămâne până vineri seară.
Conform tradiţiei, la miezul nopţii, credincioşii s-au împărtăşit, iar apoi preoţii s-au rugat pentru sănătatea pelerinilor. Priveghiul a continuat toată noaptea, iar dimineaţă un sobor de preoţi a oficiat taina Sfântului Maslu. Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş s-a născut în 1568 în Dalmaţia şi, la 80 de ani, a ajuns mitropolit al Banatului. În cei trei ani în care a fost mitropolit a săvârşit mai multe minuni, reuşind să stingă un incendiu care cuprinsese o parte a Timişoarei. În 1653, Iosif s-a retras la mănăstirea Partoş, unde a mai trăit încă trei ani. Tradiţia spune că, în momentul adormirii sale, clopotele mănăstirii au început să bată fără să le tragă cineva. Trupul mitropolitului a fost aşezat într-un mormânt zidit în naosul bisericii mănăstireşti, în dreptul uşii de intrare. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş în 7 octombrie 1956, zi în care moaştele sale au fost aşezate în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Sfântul Iosif cel Nou este celebrat, la 15 septembrie, şi la Partoş, sat aparţinător de comuna Banloc. Satul a fost construit în urma ridicării mănăstirii, prin veacul al XIII-lea. Prima atestare documentară a localităţii se regăseşte într-o dijmă bisericească colectată între anii 1300 şi 1335, iar satul, cu vreo 18 case, apare sub denumirea de Parthas şi a trecut pe sub stăpânirea mai multor nobili. În 1777, mănăstirea din Partoş avea şase călugări. În urmă cu circa o jumătate de secol, comuniştii au sistat viaţa monahală de la Partoş. În martie 2008, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a hotărât, în baza propunerii Consiliului Eparhial, reînfiinţarea Mănăstirii Partoş pentru călugări.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

15 minute ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

45 de minute ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

O oră ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

O oră ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

3 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

21 de ore ago