Proiecte finantate prin programul transfrontalier HURO/1101

Agenţia Naţională de Dezvoltare din Ungaria, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România, a lansat, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, cea de-a cincea solicitare de propuneri de proiecte (HURO/1101). Durata acestui apel este până în 31 ianuarie 2012, iar acţiunile deschise spre finanţare vizează două axe: 1. Îmbunătăţirea condiţiilor cheie pentru dezvoltarea durabilă comună a zonei de cooperare şi 2. Întărirea coeziunii sociale şi economice în regiunea de graniţă.
Beneficiarii eligibili (minimum un partener leader și un partener transfrontalier), precum și aria de implementare a proiectului trebuie să se regăsească în aria de frontieră eligibilă (judeţele Szabolcs – Szatmár – Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád din Ungaria, respectiv, Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş din România).
Beneficiarii eligibili pentru acest apel de proiecte trebuie să fie autorităţi publice, organisme de drept public, organisme non-profit de drept privat, grupări europene de cooperare teritorială, iar în cadrul cheltuielilor eligibile se încadrează și cele pregătitoare necesare pregătirii proiectului: studii și documente de proiectare, taxe pentru autorizaţii, cheltuieli de traducere, cheltuieli ocazionate de întâliniri ale partenerilor, consultanţă externă pentru elaborarea proiectului etc.
Valoarea totală eligibilă a proiectului diferă în funcţie de domeniile majore de intervenţie cu acţiunile specifice fiecăruia, poate fi între 100.000 şi 4.000.000 euro, iar durata de implementare a proiectului nu poate depăși 24 de luni.
Axa 2 “Întărirea coeziunii sociale şi economice în regiunea de graniţă” cuprinde 3 domenii majore de intervenţie :
2.1 Sprijinirea cooperării transfrontaliere în domeniul afacerilor. Prin acesta se pot construi sau extinde noi infrastructuri de afaceri, reconstrui sau extinde clădiri ce pot fi folosite pentru conferinţe, târguri, expoziţii. De asemenea se pot finanța studii de fezabilitate, planuri tehnice şi arhitecturale. În zona turismului, se pot planifica, realiza şi marca drumuri de călărie sau rute de biciclete, se pot dezvolta pachete turistice tematice, pregăti instrumente de marketing şi sisteme de informare comune precum și achiziţionarea de echipamente, vehicule cu impact redus asupra mediului care servesc în scopuri turistice. De asemenea, se pot finanța acțiuni suport pentru reabilitarea monumentelor istorice, cladirilor, obiectivelor turistice cu impact asupra turismului.
2.2 Promovarea cooperării în sectorul C+D şi inovării urmărește dezvoltarea comună şi complementară a infrastructurii pentru C+D şi inovare, precum și crearea de centre de cercetare şi dezvoltare tehnologică pentru cercetare comună.
2.3 Protejarea sănătăţii şi prevenirea ameninţărilor comune cuprinde construcţia și renovarea clădirilor pentru furnizarea de servicii medicale, inclusiv achiziţia şi utilizarea în comun a echipamentelor medicale. De asemenea, achiziţia instrumentelor IT necesare pentru stabilirea unor sisteme de diagnosticare on-line şi a unor sisteme de coordonare a pacienţilor, precum și activităţi pentru creşterea mobilităţilor pacienţilor şi profesioniştilor în sănătate. În vederea creării unei intervenții rapide și eficiente în situaţii urgente se pot depune proiecte pentru crearea unor mecanisme comune, pentru elaborarea unor planuri de urgenţă transfrontaliere, inclusiv achiziţia de echipamente necesare pentru intervenţii comune. Toate acestea pot fi insoțite de acțiuni support în vederea amplificării schimburilor de cunostinţe, de pregătire a unor materiale informative de identificare a cauzelor pentru diferenţele în starea de sănătate a populaţiei din aria programului, precum şi elaborarea de strategii pentru reducerea acestor diferenţe.

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

10 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

12 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

14 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

15 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

15 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

15 ore ago