Componenta 2 si 3 din Programul Cultura 2007-2013

În articolul de faţă vom prezenta ultimele două componente din cadrul Programului Cultura 2007-2013, Componenta 2: Sprijinirea organizaţiilor active la nivel european în domeniul culturii, respectiv Componenta 3: Sprijinirea activităţilor de analiză, colectării şi difuzării informaţiilor, precum şi optimizării impactului proiectelor din domeniul cooperării culturale.
În cadrul componentei 2 sunt eligibile trei categorii de organizaţii: ambasadori, reţele de advocacy şi platforme de dialog structurat. Subvenţia care se acordă în cadrul acestei componente constituie un sprijin oferit pentru acoperirea costurilor operaţionale ale acestor organizaţii beneficiare pentru punerea în aplicare a programului lor de lucru. Există praguri diferite de subvenţionare în funcţie de fiecare categorie. Aceste praguri variază între 100.000 şi 600.000 euro. În orice caz, sprijinul oferit de UE este limitat la maximum 80% din totalul cheltuielilor eligibile sau din costurile estimate în raport cu programul de lucru propus. Organizaţiile pot alege să fie candidaţi pentru una dintre următoarele modalităţi de subvenţionare:
a) subvenţie operaţională anuală (în fiecare an, până în 2012). Organizaţiile pot depune cererea pentru o astfel de subvenţie operaţională anuală în fiecare an, până la terminarea programului
b) parteneriat (pe o durată de trei ani, 2011 – 2013)
Prin intermediul componentei 3 se acordă fondurile necesare realizării de studii şi analize în domeniul cooperării culturale europene şi în cel al dezvoltării de politici culturale europene. Se are în vedere creşterea volumului şi a calităţii informaţiilor şi datelor disponibile, cu scopul dezvoltării unor analize şi date comparative referitoare la cooperarea cultural la nivel european, în special în ceea ce priveşte mobilitatea creatorilor şi a actorilor culturali, circulaţia operelor de artă, a produselor culturale şi artistice, dar şi dialogul intercultural. De asemenea, programul sprijină colectarea şi difuzarea de informaţii şi activităţi al căror obiectiv este optimizarea impactului proiectelor. Programul promovează schimbul de experienţă şi bune practici, difuzarea informaţiilor referitoare la program, precum şi cooperarea culturală transeuropeană în sens larg. În cadrul componentei există o categorie, a cărei caracteristici sunt prezentate în continuare.
Componenta 3.2: Proiecte de cooperare între organizaţii implicate în analiza politicilor cultural. Această categorie îşi propune să sprijine proiecte de cooperare între organizaţii private sau publice (cum ar fi departamente culturale ale autorităţilor naţionale, regionale sau locale, observatoare sau fundaţii culturale, catedre universitare specializate în materie de cultură, organizaţii şi reţele profesionale) care au o experienţă directă şi practică în analizarea, evaluarea sau determinarea impactului politicilor culturale la nivel local, regional, naţional şi/sau european. Acţiunile trebuie să implice cel puţin trei organizaţii înfiinţate în mod legal în cel puţin trei ţări participante la program. Valoarea maximă a subvenţiei este de 120.000 euro pe an, reprezentând maximum 60% din cheltuielile eligibile. Se poate acorda sprijin pentru următoarele activităţi: servicii de secretariat şi coordonare a grupării; schimbul, analizarea, compararea şi consolidarea datelor cantitative şi calitative existente şi a metodologiilor de evaluare; elaborarea de propuneri şi recomandări pentru noi metode de evaluare sau date cantitative şi calitative; întocmirea de rapoarte şi difuzarea rezultatelor obţinute la nivelul Uniunii Europene.
Mai multe detalii se pot obţine accesând pagina web http://www.cultura2007.ro/

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

3 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

3 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

3 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

4 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

4 ore ago

În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere…

4 ore ago