Categories: Sfaturi juridice

Dreptul de portarma

În România, legiuitorul a îngrădit dreptul de portarmă, prin intermediul unor norme speciale, fiind foarte bine controlate astfel persoanele care pot deține și folosi arme letale.

Astfel, armele de aparare și paza pot fi procurate, deținute și folosite doar de un număr foarte bine definit de persoane, între care se numără demnitarii, magistrații, diplomații, militarii, polițiștii, persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autoritaății publice și persoanele incluse în programe de protecție a martorilor. Legea limitează la maximum două numărul unor astfel de arme pe care persoanele menționate să le poată deține, evident că numai după obținerea permisului de portarmă în condițiile legii.
De asemenea, calitatea de vânător dă posibilitatea procurării și deținerii legale a armelor de vânătoare, iar aceea de sportiv de tir din categoria 1 dă posibilitatea procurării și deținerii armelor de tir. Legea nu limitează numărul armelor de vânătoare pe care o persoană le poate deține, însă obligă înregistrarea fiecăreia la organele abilitate.
Este permisă și deținerea unor arme de colecție, în condițiile obținerii autorizațiilor necesare.
În toate cazurile pentru procurarea, deținerea și folosirea armelor de foc este necesară obținerea permisului de portarmă.
Autoritatea competentă care exercită controlul privind deținerea, portul și folosirea armelor și munițiilor, precum și cu privire la operațiunile cu arme și muniții este Poliția Română. Aceasta eliberează permisul de portarmă urmare a verificărilor cuvenite, solicitantul pe lângă calitatea de vânător, sportiv sau persoană îndreptățită trebuind să aibă împlinită vârsta de 18 ani, să nu fi fost învinuit, inculpat sau condamnat în dosare penale pentru fapte comise cu intenție, să fie apt din punct de vedere psihologic și medical, respectiv să nu prezinte pericol pentru ordinea publică și să fi absolvit un curs de instruire teoretică și practică acreditat de autoritățile competente în materie. De asemenea, pentru eliberarea permisului urmează a se verifica dacă persoanei solicitante nu i-a fost retras acest drept din motive imputabile, într-o perioadă de doi ani anterior solicitării sau dacă nu i-au fost sustrase, din motive imputabile, arme letale procurate în mod legal în ultimii cinci ani.
Pe perioada deținerii permisului de portarmă, orice modificare a vreuneia din condițiile cerute imperios la eliberare va putea duce la retragerea acestuia.
Responsabilitatea reprezintă calitatea principală de care un beneficiar al permisului de portarmă trebuie să dea dovadă, întrucât orice manifestare socială contrară legii, bunelor moravuri sau ordinii publice chiar dacă nu are legătură directă cu arma deținută poate duce la retragerea permisului.

Share
Published by
Dan Surianu, avocat

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

5 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

9 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

10 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

12 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

13 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

13 ore ago