Categories: Social

Timisoara ar putea plati scump pentru poluarea cu praf

Nu scădem poluarea cu praf, riscăm amenzi de până la 135.000 de euro pe zi, din partea Comisiei Europene. Toate măsurile luate până acum nu au dat rezultatele scontate, astfel că, în ultimul ceas, autorităţile amenință cu închiderea șantierelor care nu fac nimic pentru a stopa răspândirea prafului.

La Prefectura Timiș a fost convocată, joi, o ședință la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor de mediu, ai municipalității și ai unor firme care au șantiere în oraș. Datele problemei sunt sumbre: din cauza încălcărilor frecvente ale normelor de poluare cu praf, Comisia Europeană ar putea amenda foarte sever România. Sancțiunea inițială este de aproape două milioane de euro, dar ceea ce este cu adevărat îngrijorător sunt pedepsele zilnice, care vor scoate din bugetele localităților afectate sume uriașe, care pot depăși 135.000 de euro pentru fiecare zi. În Timișoara, poluarea cu praf afectează întreg orașul, indiferent de zonă. Două dintre stațiile de monitorizare, cele din Calea Șagului și Calea Aradului, trimit datele colectate direct la Bruxelles, iar înregistrările nu sunt deloc încurajatoarea.
În Calea Şagului, principala sursă de poluare este, conform autorităților de mediu, depozitul de cenuşă de la Utvin, dar o contribuție importantă o au și „munții” de praf rezultați în urma demolărilor din fosta zonă industrială a orașului. În Calea Aradului, o firmă care are un șantier în această zonă a primit mai multe sancțiuni deoarece nu a instalat un sistem de spălare a mașinilor. Ultima amendă a fost de 100.000 de lei. Reprezentanțul societății comerciale a declarat că au fost cumpărate utilajele necesare pentru spălarea drumului de la ieșirea din șantier. Dacă la următorul control situația nu este remediată, inspectorii de mediu vor închide lucrările. Prefectul Mircea Băcală a solicitat, de acum înainte, rapoarte săptămânale de la Garda de Mediu și Poliţie, atât județeană, cât și locală, privind controalele şi sancţiunile date şantierelor care nu respectă normele de mediu. (sursa foto: ecomagazin.ro)

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

57 de minute ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

2 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

2 ore ago

Mersul „ordonanței trenuleț”

„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…

3 ore ago

Crăciun fericit!

De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…

14 ore ago

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

20 de ore ago