Categories: Sfaturi juridice

Suspendarea judecatii in caz de neprezentare la proces

Stăruința în rezolvarea unei probleme pe cale judiciară reprezintă una din condițiile necesare pronunțării unei hotărâri. Astfel, lipsa de interes din partea ambelor părți litigante, exprimată prin absența de la strigarea pricinii, este sancționată în mod obligatoriu cu suspendarea procesului dacă nu a existat anterior vreo cerere de judecare a cauzei în lipsă. Cu alte cuvinte, atunci când de la proces lipsesc atât reclamantul, cât și pârâtul și niciuna din părți nu și-a desemnat un reprezentant care să fie prezent la dezbateri (avocat sau mandatar), respectiv nu există nicio solicitare de judecare a procesului în lipsă, se va dispune suspendarea pricinii.
Cauza va putea fi repusă pe rol doar în condițiile în care se va achita suplimentar o taxă judiciară de timbru egală cu jumătate din valoarea taxei necesare deschiderii acțiunii inițiale și doar în contextul în care acțiunea nu s-a perimat (nu a rămas suspendată o perioadă de timp îndelungată care să atragă incidența acestei din urmă instituții de drept).
Cu toate acestea, dacă oricare din părți a solicitat expres ca pricina să se judece și în lipsa acesteia de la dezbateri, cauza nu se va suspenda chiar dacă ambele părți vor absenta de la ședință. Prin urmare, este foarte important ca în cuprinsul unei cereri de chemare în judecată să inserați solicitarea de judecare a cauzei și în lipsa dvs. de la dezbateri, pentru a preîntâmpina o eventuală sancționare a absenței dvs. dacă pârâtul nu se prezintă nici el la proces și nu solicită judecarea cauzei în lipsa sa.
Nu aceeași recomandare v-o fac în condițiile în care aveți calitatea de pârâți, când eventuala suspendare a pricinii pentru lipsa de stăruință a reclamantului vă poate fi benefică. O eventuală suspendare a pricinii, datorată lipsei părților, neurmată de repunerea cauzei pe rol și trecere unei perioade de timp suficiente poate conduce la perimarea demersului judiciar început împotriva dvs. Totuși nesolicitarea judecării în lipsă din partea pârâtului poate comporta și anumite riscuri dacă intenția acestuia din urmă este aceea de a nu se prezenta la proces, în sensul că suspendarea cauzei și repunerea ei pe rol ce cresc obligațiile financiare inițiale ale reclamantului (așa cum spuneam anterior în sarcina acestuia căzând majorarea taxei judiciare de timbru cu încă jumătate din valoarea taxei achitate inițial) se va putea reflecta ulterior în cheltuielile de judecată la care pârâtul va fi obligat dacă pierde procesul.
Decizia solicitării de judecare a pricinii în lipsă trebuie bine cântărită, având în vedere beneficiile și riscurile arătate fiind necesară analizarea situației de la caz la caz în funcție și de poziția procesuală pe care o aveți în cauză.

Share
Published by
Dan Surianu, avocat

Recent Posts

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

2 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

2 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

3 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

3 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

3 ore ago

La Ghiroda se va ridica un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

Luni, 29 aprilie, primarul comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, a semnat autorizația de construire pentru ,,Centrul…

3 ore ago