Categories: Sfatul medicului

Alergia la polenul de primavara

Odată cu sosirea primăverii apar și alergiile la polen. În acest sezon, polenul de pomi de timpurii, mesteacăn, stejar, fag, salcie etc, este implicat în apariția alergiilor. Acești pomi fac parte din clasa de plante anemophile, care eliberează în aer polen cu greutate mică, ce poate fi transportat de curenții de aer pe distanțe foarte mari.

Simptomele caracteristice alergiei sunt: oboseală, nas înfundat, mâncărime de nas, strănut, secreții nazale apoase, precum și înroșire a ochilor, mâncărime și lăcrimare. Unele persoane pot dezvolta și simptome de astm ca tuse seacă, respirație grea și zgomotoasă (wheezing). Alergia este deseori confundată cu o răceală, de aceea faptul că răceala nu mai trece și nu se asociază cu febră trebuie să fie un semnal de alarmă și pacientul trebuie să se adreseze medicului alergolog.
Testarea prick ne spune în 15 – 20 minute dacă pacientul este alergic și mai ales la ce este alergic. Testarea prick se face de către medicul alergolog. De asemenea se pot determina din sânge IgE total și IgE specific pentru alergenii din aer (Phadiatop).
Ce trebuie să facem ca să ne ferim de polen? Trebuie să evităm plimbările la orele prânzului în zilele însorite și cu vânt, când concentrația de polen din aer este maximă. În zilele ploioase, polenul se depune pe sol și simptomele sunt mai ușoare sau chiar dispar. Camerele trebuie aerisite dimineața și seara, când scade concentrația de polen din aer, și trebuie să ne spălăm frecvent ochii, fața și zonele expuse pentru a îndepărta particulele de polen.
Ca și tratament va trebui folosit un spray de nas și/sau inhalator (dacă există și simptome de astm) cu rolul de a reduce inflamația și, la nevoie, un antialergic. De asemenea trebuie luată în calcul și posibilitatea de a face desensibilizare prin imunoterapie (vaccin antialergic). Aceste vaccinuri conțin fragmente mici din polen care se administrează în doze progresiv crescânde cu rolul de a învăța organismul alergic că polenul nu îi face rău.

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

11 minute ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

17 minute ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

29 de minute ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

3 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

3 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

3 ore ago