Categories: SănătateUltima ora

Cateva zeci de medicamente pentru bolnavii de cancer lipsesc din farmaciile din Romania

Societatea Naţională de Oncologie reacționează la lipsa unor medicamente pentru bolnavii de cancer. Medicii spun că au ajuns în situația disperată în care nu-și pot îngriji pacienții. Teoretic, suferinzii de cancer au dreptul la tratament gratuit. Practic însă, o parte din medicamente nu există.

Reprezentanții Societății Naționale de Oncologie s-au întâlnit de urgență sâmbătă, pentru a discuta situația disperată în care se găsesc bolnavii, din cauza lipsei unor medicamente vitale care lipsesc din farmacii, deşi sunt trecute în ghidurile Ministerului Sănătăţii. „Am decis să invităm partidele parlamentare la redactarea unui document pentru implementarea registrului naţional de oncologie şi pentru găsirea unor soluţii de urgenţă privind medicamentele şi fondurile destinate tratării bolnavilor de cancer”, a declarat prof. dr. Florin Bădulescu, președintele societății, citat de Mediafax.
Medicii spun că, din gama de medicamente oncologice existente în lume, în România nu pot fi găsite peste 40 de produse. „Autorităţile o scaldă. Sunt bani, dar anumite citostatice obligatorii în respectarea ghidurilor MS nu sunt. Am 56 de citostatice,merg pe linia întâi, dar sunt pacienţi care nu răspund la tratament. Trebuie să trec la linia a doua, dar aici nu sunt medicamente. Ce fac? Cel mai grav este că lipseşte medicamentul numit dacarbazină. Noi vom continua şi duminică lucrările SNO. Trebuie să facem ceva pentru bolnavi. După o viaţă în care am tratat bolnavi de cancer, când mă uit în oglindă, mă rog la Dumnezeu să nu fiu eu mâine ceea ce sunt bolnavii mei astăzi. Nu ştiu cum aş recţiona”, a mai spus prof Florin Bădulescu.
În România sunt 90.000 de bolnavi de cancer care primesc citostatice. Bugetul alocat este de 830 de milioane de lei pe an, o treime din banii fiind alocaţi de Ministerul Sănătăţii, iar două treimi, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

4 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

7 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

7 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

7 ore ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

8 ore ago