Categories: Cultura

In mai, Piata Victoriei devine sala de teatru

Teatrul Naţional îi invită pe timişoreni să celebreze artele spectacolului sub cerul liber, alături de companii din ţări cu o puternică tradiţie în teatrul de stradă precum Polonia şi Spania. Secţiunea Outdoor a FEST-FDR2012 va transforma Piaţa Victoriei şi parcul din centrul oraşului în imense săli de teatru.

Pentru a doua oară la Timişoara, polonezii de la Osmego Dnia revin în Piaţa Victoriei cu „Arca”, creaţie colectivă a artiştilor care au scris istoria din perspectiva disidenţei anticomuniste prin teatru. Refugiaţi politic, nomazi sau pelerini neobosiţi în căutarea tărâmului făgăduinţei, rătăcitorii acestui nou secol nu încetează să viseze la căldura unui cămin. Producţia va avea două reprezentaţii consecutive, marţi, 8 mai, şi miercuri, 9 mai, de la ora 22.

Vineri, 11 mai, şi sâmbătă, 12 mai, de la ora 22, va fi rândul spaniolilor de la Senza Tempo să împărtăşească propria viziune asupra despre nomadismului urban. Folosind limbajul contemporan al teatrului-dans, combinând elemente de circ și artă video şi reunind o echipă provenind din contexte culturale și lingvistice diferite (artişti din Spania, germania, Brazilia, Franţa), spectacolul vorbeşte despre libertatea utopică a drumului. „Vrem să vorbim despre iluzia libertății, despre cei ce pornesc mereu pe alte cărări în căutarea diversităţii sau doar încercând să fugă de propriul trecut, despre lucruri de care fiecare se ferește să vorbească: despre paradisul, purgatoriul și infernul dinăuntru”, dezvăluie regizoarea Inés Boza.

Cu o importantă experienţă în spectacole outdoor, compania poloneză Theatre Feta vă așteaptă la un picnic în parc. Spectacolul pe care polonezii îl vor prezenta joi, 10 mai, de la ora 18, în Parcul Civic, recreează umanitatea pornind de la metafora gastronomică. „Bucătarii buclucași. Odiseea Gastronomică” e un spectacol savuros despre viață şi Apocalipsă. Vineri, 11 mai, tot de la ora 18, compania va prezenta „Firul Ariadnei”, un spectacol cu titlul împrumutat de la o pictură a artistului polonez Waldemar Marszałek.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

12 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

14 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

14 ore ago