Categories: Sănătate

Igienizarea dentara profesionala

Pentru că foarte multă lume se întreabă ce înseamnă „igienizare dentară”, vom explica acest termen în câteva rânduri. Igienizarea dentară este de două tipuri: igienizarea profesională și igienizarea personală, individuală.

Igienizarea individuală se realizează de către fiecare din noi acasă, zilnic, minimum de două ori pe zi (dimineața și seara), cu ajutorul periuței de dinti și al pastei, dar și al mijloacelor auxiliare de igienă dentară: ață dentară, apă de gură, periuțe interdentare. Periajul zilnic trebuie completat la șase luni de o ședință de igienizare făcută în cabinet, adică detartraj și periaj al depozitelor care nu se pot îndepărta doar cu periuța dentară. Este cea mai bună metodă de a preveni gingivita și boala parodontală.

Igienizarea profesională constă în următoarele manopere: detartraj, periaj, airflow și uneori fluorizare. Este recomandat să se efectueze în mod normal o dată la șase luni. Pentru pacienții cu lucrări fixe și implanturi se recomandă a fi efectuată o dată la patru luni, iar fumătorii ar trebui să efectueze această operațiune o dată la trei luni.

Detartrajul este o procedură stomatologică profilactică prin care se îndepărtează tartrul și placa dentară formate pe suprafața supragingivală (smalț), respectiv subgingivală (ciment) a dinților. Tatrul dentar supragingival este și cel mai întâlnit; acesta este la început încolor, apoi capătă o nuanță maronie și dă un aspect inestetic danturii, totodată producând halenă și carii.

Tartrul subgingival este mai dur și mai închis la culoare, iar în timp își mărește volumul și desprinde gingia de pe dinte, producând un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor și duce in final la pierderea dinților. După detartraj este normal ca pacienții să simtă o ușoară sensibilitate la nivelul dinților și gingiilor sau să apară sângerarea, dar aceste efecte vor dispărea în scurt timp.

Detartrajul se realizează cu un aparat cu ultrasunete și constă în îndepărtarea tartrului supra și subgingival, dar și a colorațiilor de pe dinți. Suprafețele rezultate după detartraj se finisează cu periaj profesional, gume, airflow (jet de bicarbonat de sodiu și apă sub presiune), lăsând suprafețe dentare ușor de periat.

Ceea ce trebuie știut este că detartrajul ultrasonic nu este dăunător smalțului dinților, acționând doar asupra depozitelor de tartru. În timpul detartrajului ultrasonic este posibil să apară o ușoară senzație dureroasă determinată în special de expunerea rădăcinilor dentare cu gingia deja retrasă în cavitatea bucală. Această sensibilitate poate persista mai multe zile, până la o săptămână, fiind declanșată de alimente reci sau dulci, ea dispărând imediat după încetarea acțiunii lor.

Pe lângă detartrajul ultrasonic în cadrul igienizării profesionale se mai poate folosi un dispozitiv care se numește Air Flow. Acesta utilizeaza apă, aer și pulbere de bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta petele, placa și depozitele moi de pe suprafețele dinților. Datorită pulberii ușor abrazive de bicarbonat, se realizează în același timp și lustruirea suprafetelor igienizate. Este foarte eficient în îndepărtarea petelor nicotinice și de gudron la fumători.

Periajul stomatologic profesional se realizează după detartrajul cu ultrasunete și are ca rol lustruirea și netezirea suprafețelor dentare. Acest procedeu se realizează cu perii impregnate cu diferite substanțe și gume, pufuri, polipanturi. Se folosește o pastă de dinți profesională cu o granulație crescută sau medie în funcție de existența colorațiilor pe dinti. În unele cazuri se periază și limba în porțiunea sa posterioară. Apoi cu ajutorul unor benzi abrazive și al aței dentare se curăță spațiile dintre dinți.

Igienizarea dentară este recomandat să se realizeze înaintea începerii tratamentelor stomatologice și apoi regulat, la interval de trei-șase luni, în funcție de recomandările medicului dentist. În următorul articol vom vorbi despre igienizarea personală pe care o realizează fiecare individual, acasă.

www.dentaldesign.ro

Share
Published by
Andreea Milos, medic dentist

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

6 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

7 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

8 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago