Categories: Sfatul medicului

Urticaria la copii

Urticaria la copii este puțin diferită față de cea a adultului în ceea ce privește etiologia, dar se caracterizează prin aceleași semne clinice: înroșirea tegumentului, apariția unor papule sau „blânde”, însoțite de prurit accentuat, chiar și angioedem (umflare) frecvent la nivelul buzelor, feței, pleoapelor, extremităților.

Urticaria are caracter tranzitor, rezolvându-se spontan, în câteva ore sau zile, dar cu repetarea episodului peste câteva luni sau ani. Cele mai frecvente cauze de urticarie la copii sunt:
• Alimentele: la copii sub un an – proteinele din laptele de vacă, laptele de soia, albuș și/sau gălbenuș de ou, gluten (boală celiacă), țelină; la copii mai mari, cu vârste între doi și cinci ani, frecvent incriminate sunt alunele, arahidele, oul, fructele de mare, roșiile. De asemenea, asocierea efortului fizic cu consumul de cereale, în special grâu, poate da urticarie.
• Paraziții intestinali reprezintă a doua cauză de urticarie la copii. Aglomerația și coabitarea inevitabilă cu animalele domestice, câine și pisică în mod deosebit, crește riscul de infectare cu paraziți intestinali. Zonele publice, parcurile și locurile de joacă pentru copii sunt locuri de infectare parazitară. Giardia lamblia, oxiurii și toxocara canis sunt frecvent întâlniți la copii.
• Agenți fizici: presiune (haine strâmte sau din material dure), frigul, căldura
• Medicamentele care pot da urticarie sunt AINS, antibioticele
• Înțepături de insecte: păianjeni, viespi, albine
• Infecții virale (hepatită), virusul E. Barr și herpes simplex și bacteriene: infectie cu streptococ (17% din urticariile copilului). Sinuzita, infecțiile fungice și infecția cu Helicobacter Pylori pot da urticarie.
Investigatiile necesare: pricktest (teste alergice cutanate) sau IgE specific, hemoleucogramă, examene de scaun repetate o dată/săptămână timp de patru săptămâni, examen de urină, IgA anti transglutaminază tisulară și IgA anti endomisiali (pentru boala celiacă).
Prima linie de tratament sunt antihistaminice de generația a II-a (cetirizină, levocetirizină, loratadină), iar în cazurile care nu cedează la prima linie de tratament, se poate administra și generația I de antihistaminice (difenhidramină sau hydroxizină), precum și inhibitor de leucotriene (Montelukast 4 mg/zi la copii sub 5 ani și 5 mg/zi la copii peste 6 ani). În cele mai severe forme de urticarie se poate iniția o scurtă cură cu corticoizi oral, 1 mg/kgc prednisolon de două ori pe zi timp de trei zile.

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog
Tags: cauzecopii

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago