A venit vara, iar vremea caldă ne scoate la iarbă verde, unde ne întâlnim cu diferite insecte. Cel mai frecvent implicate în alergiile cutanate prin înțepătură sunt viespile, albinele, păianjenii și mai rar țânțarii și muștele. Cei mai afectați sunt bărbații cu vârsta sub 20 ani, nu datorită sexului, ci datorită expunerilor.
În mod normal, la locul înțepăturii apare o mică umflătură și înroșire, însoțită de durere, care trece spontan în câteva ore sau cedeaza la comprese reci și analgezice. Unele persoane dezvoltă o reacție locală mai extinsă, însotiță de înroșire și edem (umflătură), atât la locul înțepăturii, dar și la distanță de acesta, asociată cu stare de rău, durere, greață, care poate să dureze până la 10 zile.
Reacțiile toxice la veninul insectei apar atunci când o persoană este înțepată simultan de mai multe insecte. Cea mai serioasă reacție alergică acută este șocul anafilactic care, în general, apare la 15 minute de la înțepătură sau, mai rar, tardiv la aproximativ o oră. Acesta este caracterizat prin urticarie generalizată sau înroșire și angioedem cel mai frecvent, edem glotic, colaps vascular cu hipotensiune și pierdere a cunoștinței. O altă reacție mai rar întâlnită este boala serului, care se caracterizează prin urticarie, stare de rău, greață și artralgii ce apar la șapte zile de la înțepătură.
Cum aflăm daca suntem alergici la insecte? Prin testare cutanată la veninul diluat de insecte sau prin determinarea, din sânge, a anticorpilor IgE specifici pentru anumite insecte, în special pentru viespe și albine.
Tratamentul constă în evitarea contactului cu insectele, medicație simptomatică și medicație de urgență. Evitarea contactului se poate face prin purtarea de haine cu mânecă lungă sau pantaloni lungi atunci când mergem la iarbă verde, mănuși atunci când grădinărim. Hainele trebuie să fie deschise la culoare (cele închise la culoare atrag insectele), iar gunoiul și resturile alimentare trebuie acoperite și ținute la distanță. Trebuie evitate, de asemenea, parfumurile și cosmeticele, acestea atrag insectele.
Ca tratament medicamentos, în formele ușoare se aplică comprese reci și se administrează un analgezic pentru durere, iar în formele cu reacție locală extinsă se administrează și un antihistaminic (Aerius, Xyzal, Claritine). Dacă reacția nu cedează, se poate administra o cură scurtă cu Prednison 40 mg/zi, timp de două-trei zile.
Șocul anafilactic este o urgență medicală, dar persoanele care sunt alergice la înțepătura de insecte trebuie să fie instruite de medicul alergolog, să aibă și să folosească o seringă preumplută cu Adrenalina (Anapen), care se administrează intramuscular, la primele semne de șoc anafilactic. Tratamentul curativ este imunoterapia cu venin de insecte (viespe sau albină).
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…