Primăria Timișoara nu renunță la taxa de habitat. Ideea introducerii unei astfel de taxe nu e nouă și a fost deja respinsă de CL în 2009 și 2010. Acum, ea se află, din nou, pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a consiliului local. FALT contestă deja această taxă.
Practica, taxa de habitat ar urma să fie plătită de contribuabilii persoane fizice care deţin în proprietate clădiri sau terenuri în Timişoara și au domiciliul în Timişoara. Banii sunt destinați reabilitării fațadelor clădirilor monumente istorice. Taxa Ea nu se aplică însă firmelor și nici celor care, deși dețin imobile în Timișoara, au domiciliul în altă localitate.
Pentru 2013, taxa ar urma să aibă o valoare de 40 de lei. În cazul neachitării la scadenţă, se aplică majorări de întârziere, în cuantum de 2% pentru fiecare lună.
Primii care au reacționat sunt cei de la Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT). Ei solicită atât executivului primăriei, cât şi consilierilor locali scoaterea de pe ordinea de zi a acestei taxe. „Modul de impunere a acestei taxe, aşa cum este propus de executiv, nu poate fi acceptat. Taxa este egală, chiar dacă un contribuabil are o amărâtă de garsonieră sau un palat în centrul oraşului. Se impune plata acestei taxe doar persoanelor fizice, pe când persoanele juridice care deţin proprietăţi în oraş n-o vor plăti. Nu este corect”, spune Petru Olariu, președintele FALT.
Olariu contestă și modul în care au fost alese primele trei clădiri care ar urma să fie reabilitate cu acești bani. Este vorba despre Liceul „Nikolaus Lenau”, Liceul „J. L. Calderon” și Colegiul Național „C. D. Loga”. „Cei care au propus cele trei licee ca beneficiari ai acestei taxe ori nu cunosc oraşul, ori au interese în acest proiect. Sunt multe alte clădiri istorice de valoare ale căror faţade sunt într-o stare critică de degradare care prezintă și pericol de accidente dar care nu sunt propuse pentru reabilitare. De ce nu s-a apelat la un colectiv de specialişti în monumente istorice, care împreună cu alţi specialişti şi reprezentanţi ai contribuabililor să propună acele clădiri care necesită reparaţii urgente?”, a mai spus președintele FALT.
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…
Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…
Cu un ton foarte grav, cei mai mulți politicieni preumblați pe la putere în slujba…
În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…