Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (AMPOSCCE) a anunţat lansarea, în luna mai, a Operaţiunii 1.3.3. Sprijin pentru integrarea întreprinderilor în lanţurile de furnizori sau clustere.
Operaţiunea are ca obiectiv general încurajarea dezvoltării unor structuri de afaceri în jurul unor activităţi productive cu scopul de a produce bunuri cu valoare adăugată cât mai mare, competitive atât pe piaţa naţională, cât şi cea internaţională.
Solicitanții eligibili sunt entitățile de management al clusterelor (EMC), ce vor depune proiecte în numele clusterelor pe care le reprezintă. Entitățile de management al clusterelor vor fi asimilate cu o întreprindere. În funcție de mărimea întreprinderii (mică, mijlocie, mare) cu care va fi asimilată EMC se vor aplica criterii diferite în ceea ce privește activitățile eligibile, cheltuielile eligibile și intensități diferite ale ajutorului de stat.
EMC trebuie să aibă în componență (ca asociați cu drepturi depline) minimum zece întreprinderi mici și mijlocii, din domeniul productiv (conform clasificării CAEN), cu următoarele mențiuni: fiecare IMM trebuie să aibă cel puțin un bilanț depus; fiecare IMM trebuie să dovedească că cel puțin 50% din cifra de afaceri din unul din ultimii trei ani financiari (2009, 2010 sau 2011) provine din activități productive; este de preferat ca IMM‐urile să fie concentrate geografic, dar sunt acceptate și IMM‐uri din alte zone ale țării dacă se demonstrează contribuția lor la lanțul de valoare predominant al aglomerării din care fac parte.
Două tipuri de proiecte vor fi eligibile în cadrul acestei operațiuni, fiecare dintre ele adresându‐se unui anumit tip de cluster:
a. Proiectele destinate clusterelor emergente se adresează clusterelor emergente și cuprind activități eligibile de animare a clusterului. Finanțarea maximă nerambursabilă este de 200.000 euro, din care se pot finanța în întregime cheltuielile eligibile (schema de ajutor de stat tip de minimis).
b. Proiectele destinate clusterelor inovative se adresează clusterelor inovative și finanțarea maximă nerambursabilă este de 1.000.000 euro. Pentru acest tip de proiecte se aplică două scheme de ajutor de stat: schema tip de minimis și schema de ajutor de stat bazată pe Regulamentul CE 800/2008.
Următoarele activităţi sunt eligibile și pot fi desfăşurate în cadrul unui astfel de proiect: servicii de consultanță, activități de marketing (realizate de entitatea de management a clusterului /lanțului de valoare, fără servicii terțe de consultanță), activități aferente organizării de sesiuni de formare (training) și/ sau evenimente pentru facilitarea schimbului de experință, activități legate de asigurarea managementului clusterului (activități de coordonare, monitorizare și raportare privind implementarea coordonată și coerentă a proiectelor și implementarea planului de dezvoltare a clusterului sau lanțului de valoare, organizarea de rețele (networks) și puncte de contact), activități legate de achiziții (achiziția de active corporale, altele decât clădiri și terenuri, achiziția de active necorporale, achiziția de obiecte de inventor, etc.), ajutoare pentru consultanță în favoarea IMM, ajutoare pentru proiecte de cercetare și dezvoltare, ajutoare pentru studii de fezabilitate tehnice, ajutoare pentru servicii de consultanță în domeniul inovării și servicii de sprijinire a inovării, ajutoare pentru închirierea de personal cu înaltă calificare (recrutarea și detașarea personalului cu înaltă calificare, cu condiția ca personalul detaşat să efectueze activităţi de cercetare industrială, dezvoltare experimentală şi inovare în cadrul EMC Inovativ, beneficiar al ajutorului).
Cheltuielile eligibile sunt aferente tipului de activitate preconizat a se desfăşura şi funcţie de tipul de proiect pentru care se aplică. Detalii pot fi găsite în Ghidul Solicitantului.
La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…