Rețeta electronică este, teoretic, funcțională încă de săptămâna trecută. Practic, încă n-a văzut-o nimeni. Fostul director al CNAS spune că softul există, dar reprezentanții casei de sănătate nu știu să-l utilizeze. Pe de altă parte, nimeni nu poate spune cum va fi folosită aplicația într-o țară în care există încă zone fără curent electric.
Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor ar fi trebuit să intre în funcţiune vineri, 1 iunie. Noile rețete ar fi trebuit să fie eliberate, timp de câteva luni, în paralel cu cele clasice şi să devină obligatorii din iulie, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
În 31 mai, CJAS Timiș a emis însă un comunicat conform căruia „la data de 1 iulie 2012, se va da startul în ceea ce priveşte implementarea reţetei electronice (…) Prescrierea se va face, ca şi până în prezent, pe calculator sau laptop, listarea pe hârtie va necesita o imprimantă, iar transmiterea on-line se va face prin conexiune la internet”.
Fostul director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Dorin Ionescu, spune că sistemul ar fi putut utilizat de la 1 iunie, dacă reprezentanţii CNAS ar fi știut să utilizeze softul. „CNAS trebuia să dea acces medicilor de familie la soft. Dacă nu au făcut-o, nu înseamnă că softul nu este funcţional, ci că sunt oameni care nu ştiu să-l folosească”, afirmă Ionescu.
Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, e categorică: vineri, 1 iunie, softul nu fusese modificat în așa fel încât medicii să poată utiliza aplicaţia de eliberare a reţetei electronice. Până acum, nu au fost făcute modificările la soft. Avem mari emoţii cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI)”, a mai spus Tănăsescu.
O altă problemă este că aproape un sfert din cei 12.000 de medici de familie lucrează la țară. „Din cei aproape 12.000 de medici de familie din România, 3.800 au cabinete în mediul rural. Pentru prescrierea medicamentelor în acest sistem, este nevoie de internet de bandă largă, iar unele localităţi rurale din România nu sunt nici măcar electrificate”, afirmă secretarul SNMF, Sandra Adalgiza Alexiu.
Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, din sistem lipsesc și informațiile despre medicamente. Motivul e de-a dreptul pueril: Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) nu poate oferi datele cerute! „Sistemul va porni cu handicapul lipsei informaţiilor despre medicamente. Agenţia Naţională a Medicamentului nu poate, în acest moment, să furnizeze aceste informaţii simple. Pdf-urile pe care le au sunt inutilizabile pentru un soft de o asemenea natură”, a mai declarat fostul director al CNAS.
În aceste condiții, pacienților nu le rămâne decât să primească rețetele pe clasicele formulare alb-roz-verde. Și să spere că situația întâlnită în ultimele săptămâni la CJAST – unde rețetele au lipsit zile în șir, iar ulterior, când au putut fi cumpărate, au fost furnizate în regimul „un medic/un cotor” – să nu se mai repete.
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…