Categories: Sfatul medicului

Mituri cu si despre dinti

S-au creat de-a lungul timpului o mulțime de mituri referitoare la dinți, stomatologi, tratamente, mituri care s-au transmis pe cale orală, mituri create din teama oamenilor de a merge la dentist, din subiectivismul fiecăruia, mituri care nu o dată stau în calea deciziei de a merge la dentist. Totuși, având acces la informație mult mai mult decât în trecut, putem face o alegere bună dacă ne documentăm. Suntem în secolul 21 și este o zi perfectă să demontăm câteva mituri.

  • „Nu merg la dentist, că mă doare” – Adevărul e că nimeni nu vine la dentist de drag, iar pentru cei care au avut experiențe neplăcute în trecut e cu atât mai dificil să ia hotărârea să meargă la dentist… motivul principal? Frica de durere! Totuși trebuie precizat că la fel cum s-au făcut progrese în atâtea alte domenii, și în oprirea transmiterii durerii s-au mai schimbat lucrurile: tipul de soluție anestezică e diferit față de cel din trecut, modalitatea de administrare diferă, astfel că în prima fază se aplică un gel care amorțește zona de gingie.

În plus, substanțele anestezice propriu-zise, injectate, sunt diferite în ce privește compoziția față de cele folosite în trecut, efectul instalându-se mult mai rapid. Acele sunt subțiri și atraumatice – lezarea țesuturilor moi (gingie) este minimală. Știind aceste lucruri, și anestezia odată instalată putem spune că DA, există stomatologie fără durere.

  • „Tratez eu cu ceva antibiotice, am mai folosit și mi-a trecut durerea!” – ATENȚIE: chiar dacă se remite simptomatologia, cauza nu se înlătură prin administrarea de medicamente! Și foarte important: tratarea „după ureche” cu antibiotice, fără o indicație a medicului, nu numai că s-ar putea să nu aibă niciun efect pe problema respectivă, dar e posibil ca în timp organismul să dobândească rezistență, iar când e chiar nevoie de antibioticul respectiv, organismul să nu mai reacționeze la acțiunea lui, fapt numit imunorezistență! Deci demontăm și acest mit, conform căruia pentru orice durere dentară luăm antibiotice.

  • „Nu vreau detartaj, că mi se strică smalțul” – Detartrajul nu strică smalțul, dacă e ceva ce strică smalțul, și dintele ca întreg, sunt depunerile, care încep ca o peliculă, apoi ca placă bacteriană, mai târziu ca tartru, deasupra, sau sub gingie… aceste aspecte, pe lângă sângerări și miros neplăcut, pot fi evitate doar cu ședință de profilaxie, care implică, pe lângă, detartraj, periaj (pentru finisarea zonelor detartrate, care rămân ușor rugoase) și educarea igienei dentare, care trebuie continuată și acasă.

 

  • „Periajul îmi e suficient, ce fir interdentar!?” – Periajul are efect dacă e realizat corect și e suficient doar pentru zonele dinților dinspre buze, respectiv limbă… totuși, în zona dintre doi dinți, periuța dentară nu are cum să-și facă acțiunea de curățare, zona dintre dinți fiind foarte îngustă, perii periuței sunt moi și astfel, fără fir, nu există curățare. Fără curățare avem de-a face cu depuneri și carii.

 

  • „Nu merg la dentist, fiindcă merg pentru o problemă și medicul îmi găsește vreo zece” – Una dintre datoriile medicului este aceea de a pune pacientul în temă cu problemele existente și să prezinte, în cadrul ședinței de consultație, care ar fi soluțiile și indicațiile pentru fiecare problemă în parte. Pacientul trebuie să știe situația reală, momentul începerii terapiei aparține strict pacientului.

 

  • „Am avut câteva puncte negre pe dinte și mi-a făcut o plombă așa mare” – Evoluția cariilor diferă, iar ceea ce apare „la vedere” ca fiind un punct negru, la îndepărtare, de cele mai multe ori relevă un proces carios extins în profunzime, iar țesuturile cariate trebuie în totalitate îndepărtate și abia mai apoi reconstituite și refăcute țesuturile dentare pierdute prin carie.

  • „Nu mă spăl pe dinți dacă tot am coronițe, lucrări” – Dinții naturali trebuie îngrijiți, cu atât mai mult niște lucrări care oricât de bine arată, oricât de bine sunt adaptate și nu retenționeaza alimente sunt artificiale… astfel trebuie știut că zona dintre coronițe trebuie curățată, zona dintre coroniță și dinte natural, de asemenea, zona de sub punțile dentare… există fir interdentar care se folosește pentru curățarea zonei de sub lucrări… tocmai igienizarea lor oferă longivitate lucrărilor în sine.

  • „Am implant dentar, deci dacă tot nu e rădăcina mea, nu e coronița mea naturală, nu prea are ce să se întâmple rău dacă folosesc mai rar periuța de dinți” – De reținut că implantul, șurubul, se integrează în osul TĂU. Coronia adaptată la bont intră în contact cu gingia TA… orice modificări și acumulări de placă, resturi alimentare, nu numai că afectează implantul, ci și țesuturile tale, organismul tău.

Având aceste noi informatii, este și astăzi o zi perfectă să luăm cele mai bune decizii pentru noi și sănătatea noastră!

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Share
Published by
Alexandra Ifrim, medic dentist

Recent Posts

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

17 minute ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

55 de minute ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

2 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

14 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

15 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

16 ore ago