Categories: Sfatul medicului

Necesitatea CBCT-ului in implantologie

CBCT (Cone beam computer tomography / Tomografie computerizată cu fascicul conic) încorporează o tehnologie de ultimă generație în domeniul imagisticii, ce permite vizualizarea în plan tridimensional a zonelor scanate.


Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unică rotație în jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes ce sunt apoi reconstituite cu ajutorul unui software de imagistică, în vederea obținerii modelului virtual 3D al pacientului. Această imagine 3D permite o mai bună diagnosticare și planificare a tratamentului în comparație cu radiografiile clasice bidimensionale, oferind maximum de informații cu o doză minimă de radiații.

Relația CBCT-implant dentar

Analiza CBCT permite implantologului să aibă un plan de tratament predictibil, el putând poziționa cu ajutorul software-ului viitoarele implante dentare, astfel intervenția chirurgicală rezervând mult mai puține surprize neplacute.

CBCT-ul în implantologie ne va oferi informații legate de cantitatea și calitatea osului existent, poziția implantului în raport cu dinții vecini și cu cele două corticale osoase, formațiunile anatomice și particularitățile acestora. De asemenea ne poate semnala prezența unor formațiuni patologice ale oaselor maxilare (granuloame, chisturi, tumori).

Totodată cu ajutorul CBCT-ului putem realiza șabloane chirurgicale ce permit inserarea implantelor sub angulația dorită.

În cazul interveniilor complexe din domeniul implantologiei, utilizarea investigatiilor ce transpun o imagine bidimensională a unui corp tridimendionaln(arcade dentare) poate duce la erori grave (perforarea membranei sinusale, lezarea nervului dentar inferior) din cauza imposibilității de a aprecia corect traiectoria, adâncimea sau înălțimea, cu alte cuvinte „a treia dimensiune”.

Avantaje și dezavantaje ale CBCT-ului
Avantajele unei analize CBCT reies în urma analizei acestei investigații cu ajutorul unui software de specialitate ce ne oferă:

  • -imagine 3D: permite vizualizarea și navigarea simultană în trei planuri: sagital, coronal și axial
  • -posibilitatea de a evalua densitatea osoasă în zonele de interes
  • -instrumente pentru a realiza diferite măsurători
  • -posibilitatea de a simula plasarea unui implant

Dezavantajele CBCT-ului se referă la cost, nefiind o analiză suportată de CNAS, și din faptul că presupune expunerea la o oarecare doză de radiații.

Așadar, CBCT-ul răspunde celor mai exigente cerințe în domeniul imagisticii dentare și oferă informații de maximă importanță pentru domeniul implantologiei, informații ce nu pot fi accesate cu ajutorul radiografiilor convenționale.

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Share
Published by
Andrei Gavrilovici, medic rezident chirurgie dento-alveolară

Recent Posts

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

60 de minute ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

2 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

3 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

4 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

4 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

5 ore ago