Categories: Social

Scoala de tatici, pe Internet

O asociație timișoreană îi instruiește gratuit pe viitorii tătici cum să se poarte cu bebelușul. Cursurile de puericultură dedicate excluisv bărbaților, organizate de Asociația Școala Mamei Junior, sunt gratuite și doar la un click distanță.

În România, potrivit Ministerului Muncii, până în decembrie 2011, peste 25.000 de bărbați au rămas acasă pentru creșterea copilului. Altfel spus, 14% din cei care au solicitat concediu de creștere a copilului sunt tați. Pentru că nu au avut de unde să învețe ce trebuie să facă în această situație, mulți tineri tătici și-au creat bloguri, pentru a-și împărtăsi experiențele.

O organizație din Timișoara își propune acum să-i învețe pe tătici să facă lucrurile ca la carte. Accesând www.cursdepuericultura.ro, viitorii tătici învață să schimbe scutece, să-i facă baie bebelușului, să-l îmbrace, să-l țină în brațe, să-l hrănească cu biberonul, totul de la A la Z.

În plus, absolvirea cursului le dă taților dreptul legal la concediul postnatal. Conform legislației, tatăl cu atestat în puericultură beneficiază de 10 zile suplimentare de concediu postnatal plătit, pe lângă cel legal de cinci zile, la care are dreptul orice bărbat în momentul în care devine tată.

Cel care a avut ideea de a pune în practică un astfel de proiect este Călin Iepure, un tânăr care a participat la niște cursuri similare în Timișoara. Discutând cu alți tineri tătici, a înțeles că aceștia ar avea și ei mare nevoie de ajutor. „Eu am mers la curs pentru că nu-mi imaginam că atunci când se va naște Ștefan nu m-aș putea ocupa cum trebuie de el. Acum împart cu soția mea sarcinile privind îngrijirea copilului”, povestește tânărul. De la cursul de puericultură pe care l-a urmat, Călin Iepure își aminteșe că în jurul lui erau tot felul de tătici speriați. „Când s-a născut Ștefan, și datorită cursului, eu eram pregătit și fizic, și psihic”, spune. Fiul lui are acum un an.

Dacă în familia Iepure părinții nu și-au luat concediu de creștere a copilului, alți tineri au rămas în concediu de paternitate din rațiuni pur economice. „Soția mea câștigă mai bine. Este stomatolog, iar în momentul în care s-a născut Alessia, decizia a fost simplă: mama va merge la serviciu, tata va sta acasă. În primă fază cred că am avut un atac de panică. Apoi m-am gândit că nu există lucru pe lumea asta de neînvățat. Am început să citesc cărți, am acăutat pe internet, m-am mai informat. Acum Alessia începe deja să meargă și nu a avut nicio problemă”, povestește Cornel, 37 de ani.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

14 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

16 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

17 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

18 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

18 ore ago