O asociație timișoreană îi instruiește gratuit pe viitorii tătici cum să se poarte cu bebelușul. Cursurile de puericultură dedicate excluisv bărbaților, organizate de Asociația Școala Mamei Junior, sunt gratuite și doar la un click distanță.
În România, potrivit Ministerului Muncii, până în decembrie 2011, peste 25.000 de bărbați au rămas acasă pentru creșterea copilului. Altfel spus, 14% din cei care au solicitat concediu de creștere a copilului sunt tați. Pentru că nu au avut de unde să învețe ce trebuie să facă în această situație, mulți tineri tătici și-au creat bloguri, pentru a-și împărtăsi experiențele.
O organizație din Timișoara își propune acum să-i învețe pe tătici să facă lucrurile ca la carte. Accesând www.cursdepuericultura.ro, viitorii tătici învață să schimbe scutece, să-i facă baie bebelușului, să-l îmbrace, să-l țină în brațe, să-l hrănească cu biberonul, totul de la A la Z.
În plus, absolvirea cursului le dă taților dreptul legal la concediul postnatal. Conform legislației, tatăl cu atestat în puericultură beneficiază de 10 zile suplimentare de concediu postnatal plătit, pe lângă cel legal de cinci zile, la care are dreptul orice bărbat în momentul în care devine tată.
Cel care a avut ideea de a pune în practică un astfel de proiect este Călin Iepure, un tânăr care a participat la niște cursuri similare în Timișoara. Discutând cu alți tineri tătici, a înțeles că aceștia ar avea și ei mare nevoie de ajutor. „Eu am mers la curs pentru că nu-mi imaginam că atunci când se va naște Ștefan nu m-aș putea ocupa cum trebuie de el. Acum împart cu soția mea sarcinile privind îngrijirea copilului”, povestește tânărul. De la cursul de puericultură pe care l-a urmat, Călin Iepure își aminteșe că în jurul lui erau tot felul de tătici speriați. „Când s-a născut Ștefan, și datorită cursului, eu eram pregătit și fizic, și psihic”, spune. Fiul lui are acum un an.
Dacă în familia Iepure părinții nu și-au luat concediu de creștere a copilului, alți tineri au rămas în concediu de paternitate din rațiuni pur economice. „Soția mea câștigă mai bine. Este stomatolog, iar în momentul în care s-a născut Alessia, decizia a fost simplă: mama va merge la serviciu, tata va sta acasă. În primă fază cred că am avut un atac de panică. Apoi m-am gândit că nu există lucru pe lumea asta de neînvățat. Am început să citesc cărți, am acăutat pe internet, m-am mai informat. Acum Alessia începe deja să meargă și nu a avut nicio problemă”, povestește Cornel, 37 de ani.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…