Categories: Social

Zi de pelerinaj la moaștele „Sfintei cauzelor imposibile”

Moaștele Sfintei Rita, cea a cauzelor imposibile, ajung, din nou, luni, la Timișoara. Credincioșii se vor putea ruga în fața acestora până marți după-amiază, în Biserica „Sf. Maria Regina Păcii”, din zona Bălcescu.

Moaștele Sfintei Rita vor fi aduse la Timișoara, joi, la ora 17, la Biserica „Sf. Maria Regina Păcii”, în Parcul Carmen Sylva. Credincioșii se vor ruga și vor veghea in fața moaștelor și în decursul nopții. Seara va fi proiectat, de asemenea, un film despre viața Sf. Relicvele vor rămâne în biserică până marți, 31 iulie, ora 17, lăcașul de cult fiind deschis și peste noapte.

Sfânta Rita din Cascia s-a născut în 1381. Măritată de la o vârstă fragedă cu un bărbat violent, ea a încercat, vreme de 18 ani, până la moartea acestuia, să-i tempereze pornirile. După ce soțul i-a fost ucis, ea a încercat zadarnic să-și convingă fiii să nu se răzbune. Ambii băieți au murit, iar Rita a decis să intre la mănăstire.

Deși Rita era cunoscută drept o femeie pioasă, măicuțele s-au temut să nu fie asociate cu ea, din cauza scandalului izbucnit în urma morții soțului ei. Totuși, i s-a spus că va fi acceptată dacă va reuși să-și împace familia cu aceea a ucigașilor soțului ei. Rita a făcut acest lucru. Intrarea propriu-zisă a Ritei în mănăstire este considerată un miracol. Tradiția populară spune că, în timpul nopții, când porțile erau închise, iar măicuțele dormeau, Rita a fost dusă în mănăstire de Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Augustin și Sf. Nicolae de Tolentino. Când măicuțele s-au trecut și au văzut-o pe Rita, n-au mai putut s-o refuze.

Rita a rămas în mănăstire până la moarte, în 1457. A fost canonizată pe 24 mai 1900, fiind supranumită „Sfânta cauzelor imposibile”. Trupul ei poate fi văzut și astăzi, într-un sicriu de sticlă, într-o biserică a Sf. Augustin din Cascia. Pelerini din toată lumea vin să se roage aici pentru miracole.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

14 ore ago