Avangardist printre transavangardiști și reprezentant al artei concrete, artistul Ingo Glass, 71 de ani, a primit, vineri, diploma de Cetățean de Onoare al Timișoarei, cu ocazia zilei orașului de pe Bega. Născut la Timișoara, în 1941, Ingo Glass a fost obligat de Securitate să părăsească România, în anul 1979, în urma unui interviu dat jurnaliștilor de la Financial Times.
”Ceauseșcu – acolo unde dispare carnea” – acesta a fost titlul interviului acordat de artistul bănățean care, la momentul respectiv activa în Capitală, ca și consilier artistic la Casa de Cultură Friedrich Schiller. Imediat după publicare, a fost chemat la Securitate și i s-a pus în vedere să părăsească țara pe care o vorbise de rău în presa străină. I s-au acordat 2 săptămâni. Ingo Glass a plecat la Munchen, în Germania. În România și-a lăsat toată viața de până atunci. Talentul său s-a impus la foarte scurtă vreme în Germania, iar premiile, bursele de creaţie, distincţiile, nu s-au lăsat aşteptate. Oraşul München îi acordă o bursă de creaţie şi cîteva premii, ministerul german de interne îl răsplăteşte cu premiul Lovis Corinth (1985), obţine premiul Bienalei Internaţionale de desen la categoria sculpturi, landul Baden-Württemberg îi atribuie Premiul de artă al şvabilor dunăreni. Abia târziu, după Revoluie, în 2004, urmează și o distincție din țara lui natală: Ordinul Meritul Cultural în rang de Mare Ofiţer, acordat de România. În sculpturile sale Ingo Glass reinterpretează şi duce mai departe cîteva din direcţiile fundamentale ale artei moderne: arta concret-constructivistă, spiritul şcolii Bauhaus şi influenţa lui Brâncuşi.
Acum 3 ani, o lucrare monumentală a artistului, intitulată ”Poartă spre Serbia” a fost montată, prin intermediul Fundației InterArt Triade, într-un scuar de lângă ștrandul Tremal al orașului. Opera evaluată la peste 30.000 de euro a fost o donație pentru orașul natal, deschizând astfel un program de îmbogățire a spațiilor publice timișorene cu creații de artă contemporană. La propunerea directorului Muzeului de Artă din Timișoara Marcel Tolcea, Ingo Glass a devenit oficial, vneri, ceea ce era deja, un cetățean de onoare al orașului său natal. “Este o mare satisfacție pentru mine. Mă consider un european născut la Timișoara, care vorbește mai multe limbi, germană, maghiară, română, engleză, franceză. Fiecare limbă străină în plus este o cultură în plus. Doar cunoscând mai multe limbi poți fi un european adevărat”, a declarat Ingo Glass.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…