Categories: Sfatul medicului

Bruxismul, scrasnitul dintilor

În prezent se estimează că 20% din populație suferă de bruxism, iar procentajul acesta este în continuă creștere. Din păcate, doar 5% din cei ce suferă de această afecțiune manifestă simptome cum ar fi dureri ale maxilarelor, ceea ce face ca boala să treacă neobservat până la momentul în care dinții și articulațiile deja sunt afectate într-o manieră mai mult sau mai puțin severă.

Ce este?

Bruxismul este o funcție anormală, ce se manifestă fie ziua, fie noaptea (cel mai adesea noaptea), prin scrâșnitul dinților, frecându-i unii de alții, fie prin încleștarea maxilarelor.

Consecințe

În primul rând, dinții se macină, încet-încet, până când devin scurți, plați și sensibili. Pe lângă factorul estetic este afectată și masticația, iar o masticație deficitară duce la alte afecțiuni, ale tubului digestiv, de alimentație și nutriție. În al doilea rând, apar durerile, de la durerile mușchilor implicați în masticație, la dureri de dinți (distruși de forțele repetate ale bruxismului), la dureri articulare, dureri de cap. Somnul devine neodihnitor, iar dimineața începe cu o senzație de oboseală și nemulțumire, iar asta îți poate afecta întreaga zi. Este evident rezultatul negativ al bruxismului, dar care sunt cauzele lui?

Cauze

Principala cauza a bruxismului este nevoia de eliberare a stresului; stres ce poate fi la rândul lui din două motive:
1 – din aria stomatologiei. Aici vorbim despre lucrări incorecte, despre plombe greșite, despre carii sau infecții, toate acestea devenind deranjante atât pentru conștientul nostru, dar mai ales pentru subconștient. Subconștientul este cel ce încearcă să ne atragă atenția asupra lor, să se descarce, manifestându-se prin înclestarea musculaturii din zona afectată sau prin scrâșnitul dinților, pentru a îndepărta factorul cauzator.

2 – din aria psihologică. Așa cum s-a văzut la primul punct, un aspect extrem de important este subconștientul. Acesta încearcă să se elibereze de tensiunea acumulată. Dar eliberarea tensiunilor nu ține neapărat de aria stomatologică. De cele mai multe ori, tensiunile sunt legate de stresul zilnic, din viața de cuplu, din sfera profesională, din frustrările și temerile personale. Și, aici, ne vine subconștientul în ajutor, semnalizând acest lucru și descărcându-se prin mai multe manifestări, printre care și prin ceea ce numim bruxism.

Tratament

Știm despre gutiere, acele piese de plastic moale și transparent ce se aplică pe dinți seara și protejează dinții de efectele bruxismului. Dar, acesta nu este un tratament ce lucrează asupra cauzelor, ci este o metodă de protecție. Gutiera lucrează asupra efectelor îndreptate spre integritatea dinților (ciobituri, fracturi dentare, uzarea smaltului) și nu ajută la îndepărtarea celorlalte simptome (tulburări de somn, dureri articulare și musculare, oboseală, dureri de cap, nemulțumire, iritabilitate) decât într-o mică măsură. Așa că este nevoie de un tratament specific, axat pe cauze.
1 – Tratament stomatologic. Se refac tratamentele, coroanele, plombele incorecte, se elimină infecțiile, se echilibrează ocluzia.

2 – Adevaratul tratament, și principalul tratament se realizează la – și poate că vine ca o surpriză, nu doar la cabinetul stomatologic – ci mai ales cabinetul de psihoterapie. Pentru că doar aici vom putea trata cauza, datorită căreia subconștientul se manifestaă fizic prin bruxism. Trebuie vindecată fobia, anxietatea, problemele legate de stres, de îngrijorări și de nemulțumiri, frustrările și temerile pe care cu totii le avem.

Concluzie

Bruxismul este un semnal de alarmă, nu-l ignora!

www.dentaldesign.ro

Share
Published by
Bogdan Fondrea, estetica dentara si implantologie orala
Tags: dinti

Recent Posts

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…

8 ore ago

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

10 ore ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

14 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

14 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren/UPDATE

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

15 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

15 ore ago