Categories: SocialUltima ora

La 71 de ani, traieste a doua tinerete in varf de munte

S-a apucat de alpinism la o vârstă la care alții, de obicei, se lasă. Ajuns acum la 71 de ani, lugojeanul Ioan Berariu urcă pentru a noua oară Alpii Dolomiţi. Pentru el, secretul formei excelente în care se află sunt tocmai expedițiile montane.

Arhitectul Ioan Berariu a urcat prima data Alpii Dolomiți în 2004. Acum, pornește în cea de-a noua expediție în impunătorul grup montan din nordul Italiei. El va coordona o expediție din care mai fac parte alpiniști din Timișoara, Lugoj și Reșița.

„Am început drumeţiile montane în 1977, pe Vârful Padeş”, povestește lugojeanul, care are acum 71 de ani. Apoi a luat la rând toate masivele muntoase din România: Retezat, Făgăraş, Godeanu, Piatra Craiului, Ceahlău şi, bineînţeles, Munţii Banatului. Iubește Retezatul, însă Dolomiții l-au cucerit pentru totdeauna.

Acum opt ani, doi membri ai Clubului Concordia, fondat chiar de Ioan Berariu, au chemat în nordul Italiei un grup de șase lugojeni. „Când am văzut ce minunaţi sunt acei munţi, mi-am zis să revin în fiecare toamnă, atâta timp cât mă mai ţin picioarele”, mărturisește bărbatul. Iar picioarele l-au ținut.

Expediţia 2012, a noua în Dolomiți, va avea loc între 25 august și 2 septembrie, în Masivul San Martino di Castrozza. „Am ales o ascensiune în zona Belluno, care se găsește la 80 de km de Veneţia. Belluno se află în Munţii San Martino, iar baza o vom stabili la campingul Castelpietra”, spune venerabilul alpinist. Cel mai înalt vârf din programul expediţiei este Cima della Vezzana, care are 3.192 de metri.

Traseul prin Dolomiţi este unul cu corzi metalice şi scări, fiind apreciat de alpiniști drept mediu spre greu, din cauza pereţilor de stâncă verticali, din dolomită, care trebuie escaladaţi, şi a coborârii pe grohotişuri. Ceilalți membri ai expediției vorbesc despre forma excelentă în care se găsește arhitectul septuagenar. „Cei care vor să rămână la fel de vioi cât mai mult timp, ca la 25 de ani, trebuie să știe că energizantul cel mai bun sunt expediţiile montane”, spune alpinistul Ioan Berariu.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago