Abatia din Melk, spiritul Austriei

Fiecare țară are frumusețile ei naturale, o gastronomie specifică, o arhitectură proprie ce ne stârnesc mereu dorința de a porni în descoperirea lor. Dar pe lângă acestea, fiecare țară are spiritul ei specific, acea coordonată care veghează în tăcere la menținerea identității sale.

Vorbind despre Austria, frumusețile acesteia sunt destul de bine cunoscute, însă inima ei bate undeva departe de punctele principale de atracție, în regiunea Austriei Inferioare, pe valea Dunării. Acolo unde, pe un deal stâncos, se înalță semeață abația Melk. Aceasta a fost martorul unei istorii milenare ce începe undeva în jurul anului 1000 și continuă până în zilele noastre. Dincolo de acestea, abația din Melk este cea mai mare mănăstire gotică din Europa.

La Melk a fost menționat pentru prima dată, în anul 996, într-un document oficial numele „Ostarrichi”. De aici provine numele de Osterreich, denumirea în limba germană a Austriei. Originile abației în sine au fost puse însă puțin mai târziu. Aceasta a fost fondată 1089, datorită lui Leopold al II lea, margraf al Austriei, care a oferit unul dintre castelele sale Abaţiei Lambach.

Clădirea abaţiei de azi a fost construită între 1702 şi 1736 în stil baroc, fiind proiectată de arhitectul Jakob Prandtauer, autorul mai multor clădiri în stil baroc ale perioadei. Picturile şi frescele apar încă din holul principal al abaţiei, realizate de italianul Antonio Beduzzi, în timp ce biserica este decorată cu fresce în stil baroc, care poartă semnătura lui Johann Michael Rottmayr.

Biblioteca Abaţiei din Melk este impresionantă prin sutele de manuscrise pe care le conţine. Pe tavanul abaţiei se află o frescă realizată de Paul Troger reprezentând cele patru virtuţi: Înţelepciunea, Dreptatea,Tăria şi Cumpătarea. Mai există patru sculpturi din lemn care reprezintă facultăţile prezente în abaţie: Teologie, Filosofie, Medicină şi Jurisprudenţă.

Pe parcursul istoriei, Abația Melk a fost unul dintre cele mai importante centre culturale din Austria, tot aici funcționând, timp de secole la rând, unele dintre cele mai prestigioase școli. Secolele au trecut, iar Austria a ajuns cu timpul un mare imperiu, dar Melk și-a păstrat importanța culturală. Trecând prin zbuciumul războaielor mondiale, marele imperiu a fost redus la o țară mică din Europa Centrală, fără ca abația din Melk să-și piardă din importanță. Trecând printr-o istorie plină de creșteri și descreșteri spectaculoase, abația din Melk s-a dovedit a fi realmente spiritul Austriei, locul către care toată lumea privea și de unde aștepta mereu un răspuns.

Probabil din aceste motive, abația din Melk atrage astăzi sute de mii de turiști din întreaga lume. Întregul complex face parte din patrimoniul UNESCO. Abația poate fi vizitată în perioada mai-octombrie a fiecărui an. În noiembrie-aprilie, abația este închisă publicului, fiind posibilă doar participarea la serviciile liturgice. Un bilet de intrare costă aproximativ 9,50 euro.

Vizitarea abației Melk poate fi inclusă într-un program de mai multe zile de vizitare a castelelor bavareze, lucru pe care îl recomandăm cu căldură. Un itinerariu în inima Alpilor cu vizitarea unor castele precum Herrenchiemsee, Hohenschwangau, Neuschwanstein sau Nymphenburg, alături de abația din Melk, va fi degrabă o călătorie inițiatică ce ar putea reîncărca bateriile oricui.

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago