Categories: Klaus Vaterland

Cine adopta strada Polona?

Dacă-l laud pe primarul Robu pentru realizarea sa măiastră de pe strada Mărășești, pe bună dreptate mi-ar sări în cap talibanii lui Gheorghe Ciuhandu, amintindu-mi că un astfel de proiect de redare a zonei Cetate pietonalului a fost promovat de fosta administrație, parcă cu ceva suport european. N-o să-l laud pe edilul liberal nici pentru parteneriatul cu firma Continental, care a adoptat prima stradă într-un sistem existent deja în multe orașe europene, căci imediat mi-aș aminti de motivele dărniciei producătorului german. Motiv pentru care nu-mi rămâne decât să-l critic pe primar pentru lipsa de gust estetic, lipsa de arhitect pe CD Loga nr. 1 sau lipsa de timp să-l asculte pe acesta din urmă.

După modelul centrului vechi bucureștean, ca să nu dau alte mii de exemple mai din vestul civilizat, zona Cetate ar putea atrage poporul la promenadă, la o cafea, o înghețată, niște sarmale sau o limonadă consumată pe terase deschise cu mult bun gust sub elegante marchize care să dea o nuanță de un vechi îngrijit respectivei străzi. Chiar dacă nu e cel mai fericit exemplu să vorbim de Strada Evreilor (cunoscută ca Mărășești), cu spitale și garnizoane de-a stânga și de-a dreapta, probabil că extinderea proiectului mai spre Piața Unirii ar putea oferi astfel de senzații de nou îmbinat cu retro. Cu o condiție: ca noul să nu devină kitsch și vechiul, paragină.

Ce caută bitumul ăla pe o astfel de stradă habar n-am. Dar dunga albă? Pentru dungă ar putea fi o explicație, dar pentru asfaltul ăla impecabil pe o stradă pietonală n-ar avea să mă ducă gândul decât la o stradă pentru iubitorii de skateboard. Prima stradă evereiască pentru roleri, dar nicidecum o stradă care să dea senzația de vechi și cochet. Dacă piatra cubică este prea scumpă, ceva pavele cum sunt cele pe Corso ar fi salvat aspectul acestei străzi inaugurate cu mult fast la finele săptămânii trecute.

Două nelămuriri îmi mai rămân după acest eveniment. De ce nu a adoptat o firmă precum Continentalul vreo stradă Polonă, unde ar avea ce să facă cu banul ăla donat? Să taie ambrozia, să erbicideze liniile de tramvai, să pună mobilier de lemn unde să poată bea omul seara o ladă de bere la partida de remy, vreun bec, să vezi peste ce boschetar calci când te duci după blocul de nefamiliști să urinezi. O astfel de adopție chiar că m-ar impresiona până la lacrimi, nu gata, țac-pac, să-mi pun numele în buricul târgului pentru o donație de 25.000 de euro în bănci în valoare de… Cine mai știe? Întrebați-l pe dl Ciupa de la primărie, că dumnealui e doctor în astea.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

5 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

11 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago