A doua ediție a festivalului de film rusesc Kino+ aduce la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, în perioada 15-21 octombrie, premiere cinematografice rusești pe marele ecran.
Grației Caravanei Kino+, în fiecare seară, de la ora 18, timișorenii vor putea urmări gratuit creații de excepție ale tinerei generații de regizori ruși, traduse şi subtitrate de studenții Universității din București. Proiecţia filmului de animaţie de scurt-metraj „Lavatory lovestory”, în regia lui Konstantin Bronzit (nominalizat în 2009 la Oscar pentru cel mai bun film străin) şi a dramei în regia lui Aleksei Ucitel’ și a Irinei Gorlova „Ultimul canton” (nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină) dă startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din Timişoara.
Evenimentul se înscrie în cea de a doua ediție a Festivalului de film rusesc KINO+, proiect inițiat de Universitatea din București (Departamentul de Filologie Rusă și Slavă, Departamentul Servicii pentru Studenți) în parteneriat cu Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și cu Rețeaua de cultură.
PROGRAM
Luni,15 octombrie
Lavatory Lovestory (2006), film de animaţie de scurt-metraj, regia Konstantin Bronzit
Ultimul canton (2010), regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova
Acţiunea filmului se petrece în Siberia în anii de după cel de-al doilea război mondial. Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până la Berlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat.
Marți,16 octombrie
Gambitul turcesc (2005), regizor Djanik Faiziev
Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmăreşte aventurile lui Erast Fandorin în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneşte pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele ruseşti pentru a-şi vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuşeşte să dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei ruseşti.
Miercuri, 17 octombrie
Povestea cosmosului meu (2009), regizor Iana Poliaruş
Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal din Petersburg, uitându-se pe fereastră, vor vedea în locul curţii obişnuite ceva de neînţeles. Până să îşi dea seama ce se întâmplă, viaţa lor este dată peste cap.
Joi, 18 octombrie
Bunica Tosia (2003), regizor Lidia Bobrova
„Babusia” îi spuneau cu afecţiune nepoţii pentru care ea era cel mai important om din lume. Au trecut ani. Bunica şi-a vândut casa, banii obţinuţi i-a dat nepoţilor, iar ea a rămas să locuiască împreună cu fiica şi ginerele.
Vineri, 19 octombrie
Credință (2009), regizor Lidia Bobrova
La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Şukşin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînţeles şi încearcă să îi găsească o cauză.
Sâmbătă, 20 octombrie
Georg (2008), regizor Peeter Simm
Melodii de neuitat, un timbru vocal unic şi o voce care mişca sufletul oricărui ascultător. O enigmă pentru femei, o autoritate pentru bărbaţi, Georg Ots a fost un cântăreţ apreciat de nomenclatura comunistă din URSS, dar şi de milioane de oameni obişnuiţi.
Duminică, 21 octombrie
Efect de seră (2005), regizor Valeri Ahado
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…