Categories: Social

Abonamentele la „cosul de legume” cresc de la an la an

De patru ani, timișoreanca Mihaela Vețan îi convinge pe țărani să nu renunțe la agricultură, iar pe orășeni îi face să lase pe rafturi legumele din supermarket și să le cumpere direct de la țărani. Parteneriatul e avantajos pentru toată lumea.

În patru ani a convins cinci țărani să facă agricultură biologic pură, dar și aproape 300 de familii să se hrănească sănătos. Totul se învârte în jurul „coșului de solidaritate” și al unui principiu denumit de Mihaela Vețan „prețul corect”. Deși beneficiarii plătesc lunar pentru produsele lor bio, acestea nu sunt mai scumpe decât în piață. Diferența este că, astfel, dau o șansă la un trai decent unor oameni harnici, dar au și garanția calității.

Mihaela Vețan este absolventă de Științe Politice și crede că cea mai bună politică este cea care oferă echitate socială. Programul de comerţ agricol prin parteneriate între producători şi consumatori, lansat în 2008 de Asociaţia pentru Susţinerea unei Agriculturi Ţărăneşti (ASAT) din Timişoara, se extinde de la an la an.

Anul acesta, sistemul a fost pornit în Cluj, cu un parteneriat cu 12 familii de consumatori, în jurul producătoarei Dana Moldovan. Anul viitor, ASAT se extinde în alte șase localități. „În 2013 vom dezvolta parteneriate în Arad, Oradea, Odorheiu Secuiesc, București, Târgu-Mureș și Gheorgheni. Pentru început vor fi 20 de contracte în fiecare oraș. Ideal ar fi ca în toată România să fie implementat acest sistem. Nu poate deveni o dominantă, peste tot în lume reprezintă un sistem alternativ. Dar important e să existe”, spune Mihaela Vețan.

Povestea a început în 2008, când a fost identificat primul producător, Ioan Jivu, din Belinț. Pe atunci, își vindea producția unei cantine militare. Dacă nu apărea ASAT, ar fi ajuns să strice solul cu pesticide. Agricultura curate costa prea mult. A început cu 20 de abonați. În 2010 avea deja 180 de familii, acum are peste 200.

Din 2010, ASAT a început să găsească și alți producărori. Mia Leordean din Cuvin, Arad, este unul dintre ei. A început cu 15 contracte. În 2013 va avea 30 de abonați. Femeia e pensionară și astfel își crește veniturile lunare. Marcel Haș, din Firiteaz, Timiș, a început în 2011 cu 30 de contracte și anul acesta a avut 50. Se mutase la sat după ce, tată a cinci copii, a rămas în șomaj.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

12 minute ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

36 de minute ago

Agresiune AUR împotriva lui Dominic Fritz în prima noapte de campanie. Candidatul AUR este omul echipei Robu-Simonis

În noaptea de 9 mai, un grup de membrii AUR a întrerupt evenimentul de lansare…

O oră ago

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

4 ore ago

SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare

Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru…

4 ore ago

Timotion modifică, duminică, traseele unor mijloace de transport ale STPT

Duminică, 12 mai, în intervalul orar 08:30 - 14:00, va avea loc evenimentul sportiv “Timotion…

4 ore ago